Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia folosește „drone kamikaze”, fabricate de Iran, pentru a lovi un oraș în apropiere de Kiev

„Drone kamikaze” de fabricație iraniană au bombardat un oraș din apropierea capitalei ucrainene Kiev și au rănit o persoană, potrivit unui guvernator regional.  Forțele rusești au atacat Bila Tserkva - la aproximativ 90 km de Kiev - cu șase lovituri de drone în noaptea de marți spre miercuri, a scris politicianul ucrainean pe Telegram.

Iranul a vândut sute de drone Rusiei

Regiunea Kievului a fost în mare parte scoasă din lupte în ultimele săptămâni, în timp ce armata ucraineană și-a intensificat contraofensiva în est și sud. Bila Tserkva, un oraș cu aproximativ 200.000 de locuitori, a fost lovit de drone Shahed-136 de fabricație iraniană, potrivit guvernatorului regional Oleksiy Kuleba.

Armele au fost supranumite drone „kamikaze”, deoarece sunt concepute pentru a fi pilotate direct asupra țintelor inamice. Se pare că Iranul ar fi vândut sute de drone Rusiei pentru a sprijini războiul acesteia împotriva Ucrainei.

„Pe timp de noapte, inamicul a atacat Bila Tserkva cu drone kamikaze de tip Shahed-136. În total, 6 lovituri și explozii. O persoană a fost rănită. Infrastructura a fost, de asemenea, avariată. În prezent, lichidarea consecințelor bombardamentelor este în curs de desfășurare. La fața locului lucrează toate serviciile necesare, 57 de salvatori și 15 unități ale serviciilor de urgență, incendiul este încă în curs de stingere. Îi rog pe locuitori să nu ignore semnalele de avertizare aeriană și regulile de siguranță”, a scris Kuleba pe Telegram.

Avansare rapidă și puternică

În discursul său nocturn de marți, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a raportat un avans „rapid și puternic” al trupelor în sudul țării. El a vorbit după ce Rusia a anexat patru regiuni ale Ucrainei - aproximativ 15% din teritoriul său - în urma unor așa-zise referendumuri care au fost respinse ca fiind false de majoritatea comunității internaționale.

„Armata ucraineană efectuează o înaintare destul de rapidă și puternică în sudul țării noastre, ca parte a operațiunii actuale de apărare. Zeci de așezări au fost deja eliberate de referendumul rusesc de fațadă numai în această săptămână”, a declarat Zelenski.

Zelenski a adăugat că a semnat un decret prezidențial „care desemnează drept nule și neavenite toate decretele președintelui Federației Ruse și toate actele adoptate pentru punerea în aplicare a acestor decrete pentru tentativa de anexare a teritoriului nostru din 2014 până în prezent”.

Statele Unite au anunțat marți un nou pachet de asistență pentru securitate în valoare de 625 de milioane de dolari pentru Ucraina, care include sisteme de artilerie cu muniție și vehicule blindate, potrivit Casei Albe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE