Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aproape 4.000 de deținuți au evadat dintr-o închisoare din Haiti. A fost declanșată starea de urgență națională

Guvernul din Haiti a decretat stare de urgență după ce aproximativ 3.800 de prizonieri au evadat din penitenciarul National, din capitala Port-au-Prince. Este cea mai mare închisoare din țară, iar evadații reprezintă aproape numărul total de persoane închise acolo.

Aproape 4.000 de deținuți au evadat dintr-o închisoare din Haiti

În urma încăierărilor care au izbucnit, au rezultat foarte multe victime. Liderul uneia dintre bandele cele mai importante a declarat că scopul este să-l înlăture pe premierul Ariel Henry, potrivit Reuters. Din cauza amplorii întâmplărilor, starea de urgență va dura cel puțin trei zile, până miercuri, 6 martie, iar autoritățile au anunțat că trebuie să prindă numeroși criminali, violatori și infractori violenți.

"Poliția a primit ordin să folosească toate mijloacele legale de care dispune pentru a impune restricții și a reține toți infractorii", a precizat ministrul de Finane, Patrick Boivert, care este și prim-ministru interimar.

Această evadare pusă la cale destul de elaborat a provocat haos pe străzile capitalei din Haiti, încă de la finele săptămânii, atunci când au fost afectate chiar și telecomunicațiile și totul a fost efectiv paralizat în oraș.

VEZI GALERIA
7 imagini

Marea evadare a avut loc după ce mai multe grupuri înarmate au atacat penitenciarul sâmbătă noapte, însă violențele au început de joi seară, la îndemnul liderului bandei, Jimmy Cherizier, cunoscut drept Babekyou, care a fost ofițer de poliție. Tot atunci au fost ucise nouă persoane, dintre care patru polițiști.

Cherizier a fost cel care a îndemnat la înlăturarea premierului Ariel Henry și a avertizat localnicii să nu-și trimită copiii la școală, pentru a evita "daunele colaterale". În trecut, Cherizier a fost vizat și de sancțiuni ale ONU și ale Departamentul Trezoreriei SUA, conform The Guardian.

Într-o operațiune bine orchestrată, au avut loc atacuri armate asupra unor secții de poliție, asupra celui mai important aeroport internațional al țării și chiar asupra stadionului național, acolo unde un angajat a fost ținut ostatic mai multe ore.

"Sunt singurul care a rămas în celulă. Dormeam când am auzit zgomotul gloanțelor. Gratiile celulelor sunt rupte", a spus un deținut, citat de Reuters.

Printre cei care au evadat se numără "membri importanți au unor bande foarte puternice", conform Gazette d'Haiti. În această închisoare erau încarcerați și cei responsabili de uciderea președintelui țării, Jovenel Moise, în 2021.

Premierul Ariel Henry se află în străinătate, unde încearcă să obțină sprijin pentru o forță de securitate susținută de ONU, cu scopul de a stabiliza situația.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE