Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Telenovelă sângeroasă în Haiti: Președintele Moise, ucis de soție, cu ajutorul premierului și al șefului poliției

Un judecător din Haiti a decis că vina pentru uciderea președintelui țării, Jovenel Moise, i-ar aparține soției sale, Martine Marie Etienne Moise. Aceasta ar fi fost ajutată de fostul prim-ministru Claude Joseph și de fostul șef al Poliției, Leon Charles.

După publicarea acestui raport al rechizitoriului, este de așteptat ca Haiti să fie destabilizat și mai mult, în contextul în care țara se luptă cu o creștere a violențelor bandelor și încearcă să-și revină după o serie de proteste violente în care se cerea demisia actualului prim-ministru Ariel Henry, văzut drept "succesorul natural" al președintelui.

Președintele haitian a fost ucis de soție, cu ajutorul premierului și al șefului poliției

În raportul de 122 de pagini, emis de Walther Wesser Voltaire, au fost inculpate zeci de persoane. Voltaire este al cincilea dintre judecătorii din acest caz. Ceilalți dinaintea lui au demisionat pe rând, din diverse motive, inclusiv de teama de a fi uciși.

Leon Charles era șeful Poliției când Moise a fost ucis, iar acum este reprezentant permanent al statului Haiti la Organizația Statelor Americane. În prezent, el se confruntă cu cele mai grave acuzații: crimă, tentativă de omor, deținere și port ilegal de arme, conspirație împotriva securității interne a statului și asociere la criminalitate.

Iar fostul prim-ministru Claude Joseph și Martine Moise, care a fost rănită în atac, sunt acuzați de complicitate și asociere criminală.

Între timp, Joseph îl acuză pe actualul prim-ministru Ariel Henry că "submina ancheta" și că "a beneficiat de moartea președintelui".

"Henry transformă în armă sistemul de justiție din Haiti, acuzând oponenții politici ca mine. Este o lovitură de stat clasică. Nu au reușit să mă omoare pe mine și pe Martine Moïse pe 7 iulie 2021, iar acum folosesc sistemul de justiție haitiană pentru a-și pune în plan agenda machiavelică", a spus Joseph.

Claude Joseph i-a cerut din nou lui Henry să demisioneze și a menționat că, în timp ce încă era prim-ministru, a invitat FBI-ul să ajute autoritățile locale să investigheze crima și le-a cerut ajutorul, în scris, celor de la ONU și OEA: "Nu voi înceta lupta. Trebuie făcută dreptate".

În raportul său, judecătorul a remarcat că fostul secretar general al Palatului Național, Lyonel Valbrun, a declarat autorităților că a fost supus unor "presiuni puternice" din partea lui Martine Moise, "pentru a-i pune biroul președintelui la dispoziția lui Joseph", deoarece avea nevoie de el "pentru a organiza un Consiliul de Miniștri."

Valbrun a mai spus că, înainte cu două zile ca soțul lui Martine Moise ei să fie ucis, ea a vizitat Palatul Național, unde a stat aproape cinci ore, de la ora 22:00 la 03:00, "scăpând de o mulțime de lucruri".

El a explicat că, la două zile după ce Jovenel Moise a fost ucis, a fost sunat de Martine Moise pentru a-i spune că "Jovenel nu a făcut nimic pentru noi. Trebuie să deschizi biroul. Președintele i-a spus lui Ti Klod să creeze un consiliu de miniștri. El va organiza alegeri în trei luni ca să pot deveni președinte, acum vom avea putere."

Ti Klod este apelativul cu care este cunoscut Claude Joseph.

Peste 120 de persoane sunt acuzate în dosar

Judecătorul a mai declarat, în raportul său, că Martine Moise "a sugerat să se refugieze sub patul conjugal pentru a se proteja de atacatori", dar el a remarcat că autoritățile de la fața locului au constatat că "nici măcar un șobolan mare nu ar putea încăpea sub pat".

Judecătorul a spus că declarațiile fostei prime doamne erau "atât de viciate de contradicții încât lasă de dorit și o discreditează".

Alții care se confruntă cu alte acuzații, inclusiv crimă. Printre aceștia sunt Christian Emmanuel Sanon, un pastor haitiano-american, care susținea că va fi viitorul președinte din Haiti. El a spus că avea convingerea că Moise va fi "doar arestată".

Mai apar printre acuzați Joseph Vincent, un haitiano-american care a fost informator pentru U.S. Drug Enforcement Administration, sau Dimitri Hérard, șeful securității prezidențiale, dar și John Joël Joseph, fost senator haitian sau Windelle Coq, un judecător haitian despre care autoritățile spun că "este un fugar".

Sanon, Vincent și Joseph au fost extrădați în SUA, unde 11 suspecți se confruntă cu acuzații federale pentru uciderea președintelui din Haiti. Cel puțin trei dintre ei au fost deja condamnați.

Între timp, peste 40 de suspecți sunt în închisoare în Haiti, în așteptarea procesului. Printre aceștia se numără 20 de foști soldați columbieni.

Milena Carmona, soția lui Jheyner Alberto Carmona Flórez, a declarat pentru Associated Press că este nevinovată.

"Ceea ce se întâmplă de fapt este că această crimă este o conspirație de mari dimensiuni, în care oameni puternici se află în culise, conducând totul. De aceea nu li se oferă libertate", a spus ea.

Procurorii americani spun că era vorba de un complot pus la cale atât în Haiti, cât și în Florida, pentru a angaja mercenari în scopul de a-l răpi sau ucide pe Moise, care avea 53 de ani când a fost ucis în casa sa, de lângă capitala haitiană Port-au-Prince.

Președintele din Haiti, ucis în propria casă

Atacul a început la sfârșitul zilei de 6 iulie și s-a încheiat pe 7 iulie, potrivit martorilor. Martine Moise și alții care au fost interogați au spus că au auzit focuri de armă puternice care au început în jurul orei 01:00 A.M., și care "au durat între 30 și 45 de minute înainte ca bărbați înarmați să pătrundă în dormitorul cuplului prezidențial".

Moise a precizat că stătea întinsă pe pământ atunci când i-a auzit pe atacatori strigând: "Nu este! Nu e asta! Nu e asta!"

Ea a spus că suspecții au făcut un apel video pentru a identifica locația exactă a ceea ce căutau, iar apoi l-au ucis pe președinte. Martine Moise a adăugat că ea era cu fața în jos când suspecții i-au înclinat capul într-o parte și i-au tras de un deget de la picioare "pentru a se asigura că nu sunt în viață".

Odată ce au plecat, ea a spus că s-a târât pe pământ și i-a șoptit soțului ei că va încerca să meargă la spital. "Atunci a observat că președintele era mort și că ochiul stâng îi fusese scos din orbită", se arată în raportul citat de AP.

Moise a spus că un grup de aproximativ 30 până la 50 de ofițeri de poliție ar fi trebuit să păzească reședința prezidențială, dar judecătorul a remarcat că "doar o mână de ofițeri" au fost prezenți în acea noapte. Un ofițer i-a spus judecătorului că a auzit explozii și o voce printr-un megafon, în care se spunea: "Nu trage! Este o operațiune DEA! Armata americană! Știm câți ofițeri sunt înăuntru. Ieșiți cu mâinile la vedere".

Un alt ofițer a spus că șeful securității primei doamne a găsit-o "în stare critică", înconjurată de cei doi copii ai ei. El a spus că a văzut, de asemenea, "un număr nedeterminat de oameni" ieșind din reședința președintelui "cu serviete și cu mai multe plicuri în posesia lor".

Raportul îl citează pe inspectorul general André Vladimir Paraison, spunând că președintele l-a sunat la ora 01:46 A.M. și i-a spus: "Paraison! Omule, grăbește-te! Am probleme! Vino repede și salvează-mi viața". El a spus că a întâlnit oameni puternic înarmați și că "nu a putut intra imediat în reședință".

Ofițerii de la fața locului au spus că au găsit, la casa președintelui,"mașini, ferestre și uși pline de găuri de gloanțe", alături de camere de supraveghere întrerupte și "un lacăt spart pe ușa dublă din lemn care duce la dormitorul prezidențial".

Judecătorul a spus că unii ofițeri de poliție de la reședință au fost dezarmați și încătușați, în timp ce alții "au avut timp să se arunce într-o o râpă, pentru siguranță". În plus, ofițerul de poliție care supraveghează securitatea prezidențială a fost acuzat că a primit 80.000 de dolari pentru a mitui anumiți ofițeri "să rămână inactivi" în timpul asasinatului, potrivit raportului.

Judecătorul a remarcat că "niciunul dintre polițiștii care asigurau securitatea șefului statului nu a fost în pericol. Din păcate, șeful statului a fost asasinat cu ușurință."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE