Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Violențele continuă în Ecuador. Cine este Adolfo Macías, liderul bandei Los Choneros, a cărui evadare a aruncat țara în haos

Violențele au izbucnit în Ecuador în această săptămână după ce un cunoscut infractor a dispărut din închisoare. Au fost raportate explozii, jafuri, focuri de armă și vehicule în flăcări, iar în mai multe închisori au avut loc revolte. În cel mai mare oraș, Guayaquil, bărbați înarmați au luat cu asalt marți un studio de televiziune în timpul unei transmisiuni în direct.

Președintele Daniel Noboa a declarat stare de urgență pentru 60 de zile. Iată ce știm până în prezent despre situația din Ecuador.

Care sunt ultimele noutăți?

Până marți, violențele din Guayaquil s-au soldat cu cel puțin opt morți, potrivit primarului Aquiles Álvarez. Magazinele, școlile și birourile guvernamentale au fost închise, iar străzile din Guayaquil și din capitala Quito au fost blocate.

Autoritățile au declarat că un al doilea mare infractor a evadat dintr-o închisoare ecuadoriană, împreună cu alți deținuți. Într-un decret prezidențial, Noboa a declarat că țara se află într-un conflict armat intern și a ordonat armatei să "neutralizeze" mai multe bande criminale, potrivit The New York Times.

Ce s-a întâmplat la postul de televiziune?

Marți, mai mulți bărbați cu fețele acoperite au intrat în platoul de filmare al televiziunii TC Television din orașul portuar Guayaquil. Aceștia au luat mai mulți ostatici la postul respectiv de televiziune. Prezentatorii și alți membri ai personalului au fost nevoiți să apară într-un videoclip în care îi cereau președintelui să nu intervină.

Ulterior, poliția a declarat că a arestat 13 persoane, confiscând totodată arme și explozibili.

Cine este Adolfo Macías?

Adolfo Macías, mai bine cunoscut sub numele de "Fito", este unul dintre cei mai cunoscuți mafioți din țară. El este șeful Los Choneros, despre care se crede că a fost una dintre primele bande ecuadoriene care au creat legături cu cartelurile de droguri mexicane.

Duminică, în timpul unei percheziții acesta fost dat dispărut din celula sa dintr-o închisoare din Guayaquil, unde își ispășea o pedeapsă de 34 de ani pentru trafic de droguri și alte infracțiuni. El mai evadase din închisoare o dată, în 2013.

La fel ca alți lideri de bandă din Ecuador, Macías își conducea afacerile ilegale din spatele gratiilor. Unii experți în securitate consideră că până la un sfert din închisorile din Ecuador sunt controlate de bande.

Cât de puternice sunt bandele din Ecuador?

Războiul între bande a început să afecteze Ecuadorul, o țară cu 18 milioane de locuitori, abia în ultimii ani. În ultima jumătate de deceniu, traficanții de droguri străini și-au unit forțele cu bande precum Los Choneros pentru a construi o puternică industrie a traficului de droguri în întreaga țară, infiltrându-se în guvern, șantajând întreprinderi și ucigând ecuadorieni care li se opuneau.

Fernando Villavicencio, un candidat la președinție care a fost asasinat în august, a declarat cu câteva zile înainte de a muri că a primit mai multe amenințări din partea membrilor Los Choneros. El a vorbit deschis despre legăturile dintre crima organizată și oficialii guvernamentali.

Daniel Noboa, care a câștigat alegerile și a preluat funcția în noiembrie, a promis că va lua măsuri drastice împotriva bandelor și că va restabili securitatea în Ecuador.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE