Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Operațiune specială cu mii de polițiști, după asasinarea unui candidat la preşedinţie în Ecuador

Fernando Villavicencio, unul dintre candidații la președinția Ecuadorului, a fost ucis în timp ce se afla la un eveninment de campanie, în capitala Quito. Deputatul era un cunoscut luptător anticorupție și membru al Mişcării Construieşte Ecuadorul.

13/08/2023 , 19:35

Liderul unei organizații criminale a fost mutat într-o închisoare de maximă securitate

Mii de polițiști din Ecuador au participat la o operațiune specială. Liderul unei organizații criminale a fost mutat într-o închisoare de maximă securitate. Șef al unui cartel de traficanți de droguri, acesta l-ar fi amenințat de mai multe ori pe candidatul la alegerile prezidențiale care a fost asasinat acum la câteva zile, în timpul unui eveniment electoral. 

Patru mii de polițiști bine înarmați l-au păzit pe liderul grupării din Ecuador care a fost mutat într-un penitenciar de maximă securitate. În operațiune au fost implicate și blindate. Astfel, autoritățile au încercat să prevină orice tentativă de evadare. 

José Adolfo Macías se află după gratii de 12 ani. El ispășește o pedeapsă de 34 de ani de închisoare pentru trafic de droguri și crimă organizată. Candidatul la alegerile prezidențiale care a fost împușcat acum câteva zile a povestit într-un interviu că a fost amenințat de Macías. Ultimul nu a fost oficial pus sub învinuire, dar autoritățile din Ecuador au anunțat deja că în spatele asasinării politicianului stă o grupare de crimă organizată. 

Soția politicianului ucis a susținut o conferință de presă și a apărut în fața jurnaliștilor îmbrăcată într-o vestă antiglonț. Pe durata evenimentului, femeia a fost păzită de un polițist înarmat. 

Veronica Sarauz, soția lui Fernando Villavicencio: ”Voi lupta până la sfârșitul vieții, nu mă voi odihni până când guvernul acestei țări, indiferent de ce partide vor face din el, nu-i va identifica pe cei care au comis această crimă și pe cei care au pus-o la cale. Înțeleg că viața mea și viața copiilor mei este pusă în pericol.”

După asasinarea politicianului din Ecuador au fost reținuți șase bărbați. Un al șaptelea suspect a murit în urma unui schimb de focuri cu poliția. 

11/08/2023 , 10:12

Poliția a anunțat arestarea a șase suspecți în cazul asasinatului

Cei șase suspecți arestați în cazul asasinării lui Fernando Villavicencio, candidaț la președinția Ecuadorului, precum și al șaptelea individ ucis de forțele de securitate sunt de origine columbiană, a anunțat Poliția ecuadoriană, citată de AFP.

”Toţi, inclusiv persoană decedată, sunt columbieni”, au precizat reprezentanții Poliției din Ecuador.

Anterior, ministrul de Interne, Juan Zapata, a precizat doar că că suspecţii sunt cetăţeni străini.

10/08/2023 , 12:08

Președintele Ecuadorului a declarat Stare de urgenţă pentru 60 de zile

Preşedintele Ecuadorului, conservatorul Guillermo Lasso, a decretat joi stare de urgenţă la nivel naţional pentru 60 de zile, în urma asasinării miercuri a candidatului la preşedinţie Fernando Villavicencio, care a fost împuşcat la finalul unui miting electoral organizat la Quito, transmite EFE.

Într-un mesaj adresat naţiunii după o lungă reuniune a comitetului de securitate a statului, Lasso a anunţat că alegerile generale extraordinare vor avea loc pe 20 august, aşa cum era prevăzut, dar cu o desfăşurare de personal militar pe întreg teritoriul naţional ca parte a stării de urgenţă.

"În faţa pierderii unui democrat şi a unui luptător, alegerile nu vor fi suspendate. Ele trebuie să aibă loc, iar democraţia trebuie să fie consolidată. Acesta este cel mai bun motiv pentru a ieşi la vot şi a apăra democraţia, viaţa şi integritatea familiei ecuadoriene şi viitorul ţării', a declarat preşedintele.

Ca urmare a crizei de securitate prin care trece Ecuadorul din cauza creşterii infracţionalităţii şi a violenţei crimei organizate, şeful statului decretase deja, de la sfârşitul lunii iulie, starea de urgenţă, tot pentru 60 de zile, în provinciile Manabi şi Los Rios, precum şi în municipiul Duran, în zona metropolitană Guayaquil.

A fost declarat doliu național

Preşedintele, care a decretat de asemenea trei zile de doliu naţional pentru pierderea lui Villavicencio, a afirmat că atacul "este o crimă politică ce capătă un caracter terorist".

"Nu avem nicio îndoială că este o încercare de sabotare a procesului electoral. Nu este o coincidenţă că s-a produs cu câteva zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale", a declarat Lasso.

"Pentru cei care încearcă să intimideze statul, nu vom da înapoi, statul este ferm şi democraţia nu va ceda în faţa brutalităţii acestui asasinat. Nu vom preda puterea şi instituţiile democratice crimei organizate, chiar dacă aceasta este deghizată în organizaţii politice", a adăugat el.

Confruntare între forțele de ordine și asasini

Guillermo Lasso a precizat că atacul a avut loc în jurul orei locale 18:15 (23:15 GMT) "şi a provocat o confruntare între poliţiştii care îl păzeau pe Fernando Villavicencio şi asasini", dintre care unul a murit din cauza rănilor după ce a fost capturat.

"Asasinii, pentru a-şi acoperi fuga, au aruncat o grenadă care nu a explodat în stradă şi care a fost distrusă ulterior printr-o detonare controlată", a indicat şeful statului.

"Investigaţiile continuă şi vom aplica toată rigoarea legii pentru ca responsabilii, atât material cât şi intelectual, să suporte pedeapsa maximă", a adăugat el.

Preşedintele a mulţumit pentru solidaritatea şi sprijinul internaţional şi a apreciat prezenţa la alegeri a unor misiuni de observare din partea unor organizaţii precum Uniunea Europeană (UE) şi Organizaţia Statelor Americane (OSA).

La rândul său, preşedinta Consiliului Naţional Electoral (CNE), Diana Atamaint, a reiterat că "datele alegerilor prevăzute pentru 20 august rămân neschimbate, în conformitate cu mandatul constituţional şi legal, precum şi toate activităţile din calendarul electoral".

În acest scop, "forţele armate şi poliţia naţională vor spori securitatea în toate secţiile electorale, astfel încât alegerile să se desfăşoare în condiţii garantate".

Şase arestări după asasinarea unui candidat la preşedinţie

Şase persoane au fost arestate în cursul nopţii de miercuri sub suspiciunea de implicare în asasinarea candidatului la preşedinţia Ecuadorului Fernando Villavicencio, victima unui atac armat la finalul unui miting de campanie organizat la Quito, transmite EFE.

Arestările au fost efectuate după raiduri în Conocoto şi San Bartolo, două cartiere din capitala ecuadoriană, a anunţat Parchetul ecuadorian prin canalele sale oficiale.

În acelaşi timp, procuratura a procedat la ridicarea cadavrului lui Villavicencio din centrul medical unde fusese dus după atac şi l-a transferat la morgă pentru autopsie.

Conform AFP, Fernando Villavicencio, un politician de centru în vârstă de 59 de ani, era unul dintre cei opt candidaţi la primul tur al alegerilor prezidenţiale programate să aibă loc pe 20 august.

Potrivit ultimelor sondaje, Fernando Villavicencio se clasa pe locul al doilea, cu aproximativ 13% din intenţiile de vot, în urma avocatei Luisa Gonzalez (26,6%), apropiată de fostul preşedinte de stânga Rafael Correa.

Candidatul la președinție Fernando Villavicencio, împușcat în stradă

Fernando Villavicencio, unul dintre candidații la președinția Ecuadorului, a fost ucis în timp ce se afla la un eveninment de campanie, în capitala Quito. Deputatul era un cunoscut luptător anticorupție și membru al Mişcării Construieşte Ecuadorul.

Acesta ieșea de la acel eveniment, însoțit de gărzile de corp. Pe un clip video de pe rețelele de socializare, se vede cum, în momentul în care Villavicencio intră în mașină, se trag mai multe focuri de armă.

Candidatul la președinția Ecuadorului, Fernando Villavicencio, a fost asasinat

Președintele în exercițiu al Ecuadorului, Guillermo Lasso, a confirmat decesul și s-a arătat "indignat şi şocat de asasinarea candidatului prezidenţial Fernando Villavicencio. Transmit solidaritatea şi condoleanţele mele soţiei şi fiicelor sale. Pentru memoria sa şi pentru lupta sa, vă asigur că această crimă nu va rămâne nepedepsită. Crima organizată a mers prea departe, dar ei vor simţi toată greutatea legii".

În Ecuador, criminalitatea organizată și traficul de droguri se află în creștere.

"Astăzi, mai mult ca oricând, reluăm necesitatea de a acţiona cu mână forte împotriva criminalităţii. Fie ca Dumnezeu să-l aibă în slava sa", a declarat parlamentarul Jan Topic, citat de AP.

Fernando Villavicencio, care avea 59 de ani, a spus că primise mai multe amenințări cu moartea, inclusiv din partea membrilor cartelului mexican Sinaloa, care operează și în Ecuador. Trei dintre aceste amenințări fuseseră raportate la poliție și a fost făcută o arestare.

Fernando Villavicencio era un luptător anticorupție

Villavicencio era unul dintre cei 8 candidați la președinția Ecuadorului, cu 7,5% în sondaje, iar alegerile vor avea loc la finalul lunii august. El a făcut parte dintr-un sindicat la compania petrolieră de stat Petroecuador, iar înainte fusese și jurnalist. În cariera sa în presă, acesta a denunţat pierderi de milioane de euro din contractele petroliere.

În timpul guvernului fostului președinte Rafael Correa (2007-2017), Villavicencio a fost condamnat la 18 luni de închisoare pentru niște declarații de defăimare la adresa acestuia. Villavicencio a fost acuzat și de politicieni pentru că a obstrucționat procesul de destituire a actualului președinte Guillermo Lasso, astfel că au fost organizate alegeri anticipate.

Potrivit procuraturii, unul dintre suspecții asasinării a murit în schimbul de focuri. El fusese arestat la momentul atentatului, însă nu a rezistat, din cauza rănilor grave.

Au mai fost rănite nouă persoane în acest atentat, inclusiv niște polițiști și un politician.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE