Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Stare de urgență în Ecuador, după evadarea celui mai periculos infractor din țară

Președintele Ecuadorului, Daniel Noboa, a declarat stare de urgență, după Alfonso Macias, cunoscut drept Fito și considerat cel mai periculos infractor din țară, a evadat dintr-un penitenciar de maximă securitate.

Din 2011, el avea de executat o pedeapsă de 34 de ani pentru trafic de droguri și omor. Fito este liderul organizației Los Choneros, despre care se spune că ar controla principalele închisori din Ecuador.

Fito a evadat dintr-o închisoare din Ecuador

Într-un mesaj dedicat națiunii, acesta a transmis că administrația sa este pregătită să câștige războiul împotriva traficanților de droguri și a liderilor grupărilor criminale din țară. Declararea stării de urgență implică, pe lângă desfășurarea armatei pe străzi pentru a sprijini activitatea poliției, și suspendarea unor drepturi fundamentale.

Evenimentul este doar ultimul dintr-un lung șir de incidente petrecute în Ecuador. Anul trecut, fostul președinte al statului a fost nevoit să recurgă la același decret excepțional, după asasinarea unui candidat la președinție, Fernando Villavicencio.

Daniel Noboa: "Ecuadorieni, vremea când oamenii condamnați pentru traficul cu narcotice, crimă și crimă organizată se impuneau asupra guvernului în funcție s-a încheiat. Ceea ce vedem în închisorile din țară este rezultatul deciziei noastre de a-i înfrunta. De aceea, în ceea ce privește guvernul, am început să acționăm pentru a recupera controlul închisorilor, care a fost pierdut în ultimii ani.

Ca răspuns, aceste grupuri narcoteroriste intenționează să ne amenințe, crezând că vom ceda în fața lor. Am dat dispoziții clare comandanților poliției și armatei să intervină în controlul închisorilor. Tocmai am semnat un decret privind starea de urgență, astfel încât forțele armate să aibă tot sprijinul politic și juridic pentru a acționa. Fac un apel către toți cetățenii, deoarece această luptă revine tuturor, să sprijiniți efortul autorităților".

În închisorile din Ecuador au loc frecvent confruntări între bandele rivale. Agenția Penitenciarelor a anunțat că doar în cursul zilei de luni au avut loc astfel de incidente în șase penitenciare. Din 2021 și până în prezent, confruntările din închisorile din Ecuador s-au soldat cu peste 400 de decese.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE