Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”Marile” capturi de droguri, sub 5 grame. Cătălin Predoiu se laudă cu destructurarea de rețele de traficanți

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, se laudă cu capturi impresionante de droguri și cu destructurarea unor rețele de traficanți, însă în realitate în ultimele trei luni nicio grupare care făcea trafic internațional de droguri nu a fost oprită de polițiști. Capturile sunt mici și vizează traficul stradal. De altfel, în strategia națională în domeniul drogurilor, apărută anul trecut, este stipulat că în ultimii patru ani 80% dintre capturi vizau cantități sub cinci grame.

În direct la Euronews România, Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol, a avertizat că țara noastră se confruntă cu ”o explozie de consum de droguri și de trafic de droguri” deaorece în ultimii aproape zece ani Ministerul de Interne nu a alocat fonduri și nu a angajat mai mulți polițiști. Așa se face că aproape 250 de polițiști care lucrează în structurile de criminalitate organizată ”se dau peste cap să încerce să stăpânească acest fenomen care este scăpat de sub control”.

Astăzi, toate structurile de crimă organizată din România au programul de lucru de luni până vineri, de la ora 8 la 16”, a evidențiat Cosmin Andreica, la Euronews România.

Cătălin Predoiu, despre combaterea traficului de droguri: ”A captura 210 kilograme înseamnă că mă ascund în birou?”

Chiar dacă a recunoscut că sunt traficanți de droguri și pe lângă instituțiile publice, Cătălin Predoiu a prezentat în Parlament cifre despre acțiunile polițiștilor pentru a destructura grupările de traficanți de droguri.

”Să ne uităm la ultimele trei luni, că spuneți că n-am făcut nimic: 211 acțiuni operative pe crimă organizată, 2.400 de fapte penale documentate, 210 kilograme de droguri scoase din piață, 44 de grupuri de crimă organizată destructurate.

Dacă dumneavoastră vi se pare că a destructura în trei luni 44 de grupări de crimă organizată și a captura 210 kilograme, înseamnă că mă ascund în birou, atunci înseamnă că numai stând în birou facem astfel de lucruri? Nu cred lucrul aceasta.

Nu este vorba despre munca mea, este vorba despre munca polițiștilor care în teren în fiecare zi, în fiecare oră muncesc. Există mii de acțiuni care sunt rezultate în capturi de droguri, în trimiterea infractorilor după gratii, în protecția cetățenilor.

297 de acțiuni operative importante începând cu data de 4 iulie, rezultate în mii de percheziții, mandate de reținere urmate de mandate de arestare și trimitere în judecată numai pe droguri”, a declarat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, în Parlament.

În România sunt mult mai multe capturi de canabis față de Spania

Maria Moiș, jurnalistă Euronews România, a analizat anchetele realizate de Poliția Română și de DIICOT în ultimele luni, iar, din informațiile obținute, ”nu reiese să fi fost destructurată o rețea care să facă trafic internațional de droguri”.

În România sunt mult mai multe capturi de canabis față de Spania care chiar are o adevărată problemă cu acest tip de drog. În România, se cântărește toată cantitatea, inclusiv planta cu tot cu rădăcină.

Ne-am uitat pe capturile pe care Poliția Română și DIICOT le-au făcut în ultimele trei luni. Nu reiese să fi fost destructurată o rețea care să facă trafic internațional de droguri. Internațional, pentru că aceste droguri vin de undeva. Foarte puține sunt drogurile care într-adevăr se fabrică la noi în țară”, a afirmat Maria Moiș.

Cosmin Andreica, președintele Europol: Avem grave probleme pe zona de trafic de droguri

Mai mult, ministrul de Interne a evidențiat că România e pe ruta a trei mari mișcări de droguri în lume. E pe ruta asiatică privind intrarea de heroină în țară, punct de intrare pentru cocaină și punct de tranzit pentru amfetamine și preamfetamine care pleacă din Europa spre Asia. E un fenomen în creștere în toată Europa.

Invitat la dezbaterea Euronews România, Cosmin Andreica, președintele Europol, a amintit că România se confruntă cu probleme grave privind combaterea traficului de droguri de mai mulți ani, în condițiile în care Ministerul de Interne nu a făcut investiții în acest sens.

”Avem grave probleme pe zona de trafic de droguri și nu de acum trei luni de zile sau de acum un an, ci avem această problemă e 8-10 ani de zile, timp în care Poliția, MAI nu au alocat resurse, nu au alocat oameni pentru această linie de muncă și ne trezim acum cu această explozie de consum de droguri și de trafic de droguri.

Rezultate pe care le-a citit domnul Predoiu sunt rezultatele a unui grup izolat de oameni, de aproximativ 250 de polițiști care lucrează în structurile de criminalitate organizată care se dau peste cap să încerce să stăpânească acest fenomen care este scăpat de sub control.

Mai mult, liderul sindicatului Europol a evidențiat că în România nu există o forță specializată în combaterea marilor rețele de traficanți de droguri, iar ”toate dosarele sunt tratate în mod identic și se alocă aceleași resurse”.

”(...) Să avem un task-force care să se ocupe de adevărații traficanți și de sursele de droguri care alimentează piața din România.

În Constanța avem patru polițiști. În Satu Mare avem doi polițiști. În Cluj avem patru polițiști.

Împărțim la numărul de dosare pe care l-a enunțat domnul Predoiu. Vedem că pentru un polițist avem la un moment dat chiar și 300 de dosare. Cum poți să documentezi activitatea infracțională a unor grupări care acționează foarte discret. E foarte dificil în a le proba”, a mai spus reprezentantul Europol, la Euronews România.

De asemenea, Cosmin Andreica a mai precizat că este nevoie de creșterea numărului de anchetatori care să se ocupe de combaterea traficului de droguri, pentru a ”avea mai mult de un polițist la 20 de dosare penale pe care să le aibă în lucru în această zonă”.

”Astăzi, toate structurile de crimă organizată din România au programul de lucru de luni până vineri, de la ora 8 la 16”, a concluzionat liderul Europol.

Potrivit Strategiei Naționale în domeniul drogurilor în perioada 2022-2026, peste 80% din numărul total al capturilor realizate reprezintă capturi sub 5 grame, cu o valoare maximă a cantității confiscate atinsă în anul 2018 (0,85% din cantitatea totală capturată).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE