Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri prezidențiale în Ecuador, la doar câteva zile după asasinarea unui candidat

Cetățenii din Ecuador merg duminică la urne pentru a alege un nou președinte, în contextul în care candidatul Fernando Villavicencio a fost împușcat în timpul unui miting electoral desfășurat pe data de 9 august, notează agenția DPA, citată de Agerpres.

Ecuadorienii votează pentru un nou președinte și un nou Parlament, cu speranța că aleșii vor scoate țara din spirala de violență și probleme economice. De altfel, candidații au promis că vor contracara creșterea criminalității, pe care actualul Guvern o pune pe seama grupărilor de traficanți de droguri și să îmbunătățească economia afectată pe fondul creșterii șomajului și a migrației, potrivit agenției Reuters.

La alegerile anticipate sunt în cursă opt candidați pentru cea mai înaltă funcţie în stat.

Cine este candidatul dat favorit pentru a câștiga alegeri prezidențiale în Ecuador

Luisa Gonzalez din tabăra fostului preşedinte Rafael Correa este considerată favorită la victorie, urmată activistul de mediu Yaku Perez şi fostul vicepreşedinte de origine germană Otto Sonnenholzner.

Pe lângă preşedinte, cei 13 milioane de ecuadorieni sunt chemaţi să aleagă membrii Adunării Naţionale şi să voteze în două referendumuri - privind producţia de petrol în Parcul Naţionalul Yasuni din regiunea Amazonului şi mineritul în pădurile de nori din regiunea Choco Andino, conform DPA.

În cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea absolută cel sau puțin 40% din voturi şi un avans de 10 puncte procentuale faţă de locul secund, al doilea tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 15 octombrie.

Potrivit celor mai recente sondaje, niciun candidat nu ar câştiga din primul tur de scrutin.

Fernando Villavicencio a fost asasinat cu câteva zile înaintea alegerilor prezidențiale

Fernando Villavicencio, un candidat al Opoziţiei, a fost împuşcat mortal la 9 august după un eveniment de campanie în capitala ţării, Quito.

Guvernul ţării sud-americane a dat vina pe crima organizată pentru asasinat. Ecuadorul serveşte ca ţară de tranzit pentru cocaină şi mai multe organizaţii criminale se luptă pentru controlul rutelor de contrabandă.

Villavicencio a anunţat că va combate corupţia şi criminalitatea dacă ar obţine preşedinţia. Partidul său Construye (Construieşte) îl trimite pe jurnalistul de investigaţie Christian Zurita ca înlocuitor al lui Villavicencio în cursă. Cei doi au relatat despre corupţia guvernului fostului preşedinte Rafael Correa (2007-17) şi erau prieteni apropiaţi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE