Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport Freedom House: Democraţia a înregistrat un regres semnificativ în 2023 în întreaga lume

Democraţia a suferit înfrângeri semnificative şi generalizate în 2023 în întreaga lume, iar o serie de alegeri au fost marcate de violenţă şi manipulare, a declarat joi organizaţia americană de promovare a democraţiei Freedom House, informează AFP.

În raportul său anual, grupul de cercetare finanţat de Washington a modificat clasamentul pentru două ţări: Ecuadorul a trecut de la statutul de "ţară liberă" la cel de "ţară parţial liberă", iar Thailanda a trecut de la "ţară non-liberă" la "ţară parţial liberă".

Drepturile politice şi libertăţile civile au regresat în 52 de state

Pe plan global, drepturile politice şi libertăţile civile au regresat în 52 de state şi doar 21 au cunoscut o ameliorare, ceea ce reprezintă al 18-lea an consecutiv de regres al libertăţii în lume.

"Toate regiunile au înregistrat un declin", a subliniat Yana Gorokhovskaia, co-redactoare a raportului. "Deteriorarea este destul de generalizată", a adăugat ea.

Raportul evidenţiază eforturile liderilor aflaţi la putere în Cambodgia, Turcia şi Zimbabwe, precum şi - fără succes - în Guatemala şi Polonia, de "a controla concurenţa electorală, a-i jena pe adversarii lor politici sau a-i împiedica să acceadă la putere".

Ecuadorul a fost declasat din cauza perturbării alegerilor de către grupuri criminale violente, în special prin asasinarea candidatului prezidenţial anticorupţie Fernando Villavicencio după un discurs de campanie.

Thailanda şi-a văzut statutul îmbunătăţit datorită unor alegeri competitive, chiar dacă forţele puterii l-au împiedicat pe tânărul progresist Pita Limjaroenrat, a cărui formaţiune progresistă Move Forward a câştigat cel mai mare număr de mandate, să devină prim-ministru.

"Nu este vorba, aş spune, de o victorie totală a democraţiei, a libertăţii şi a Thailandei", a declarat Gorokhovskaia.

Cel mai mare progres pe scara de 100 de puncte a Freedom House a fost înregistrat de Fiji, care a avansat şapte puncte procentuale.

Insulele Fiji, clasate drept "parţial libere", au organizat alegeri sub tensiune în decembrie 2022, în timpul cărora alegătorii l-au înlăturat pe Frank Bainimarama, care conducea arhipelagul din Pacific după lovitura de stat din 2006.

După acest scrutin, Fiji au realizat progrese importante, în special reducând cenzura şi modificând legile cu privire la înscrierea pe listele electorale, pentru a îmbunătăţi participarea femeilor, a mai spus Gorokhovskaia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE