Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Indicele Democrației: Standardele democratice au scăzut în întreaga lume în 2023. Pe ce loc se află România

Standardele democratice au scăzut în întreaga lume în 2023 din cauza răspândirii războaielor, a practicilor autoritare şi a scăderii nivelului de încredere în partidele politice tradiţionale, conform unui studiu realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU) publicat joi, relatează AFP.

În timp ce două noi ţări, Paraguay şi Papua Noua Guinee, sunt clasate printre democraţii în 2023, media globală a indicelui a scăzut la 5,23 din 10, de la 5,29 în anul precedent, cel mai de jos nivel de la publicarea primului studiu în 2006.

"Această deteriorare a stării democraţiei din întreaga lume este cauzată în principal de evoluţiile negative din ţările nedemocratice, cum ar fi reapariţia conflictelor violente şi a măsurilor autoritare", notează raportul.

Dintre cele 74 de ţări (din 167 studiate) considerate democratice, doar 24, reprezentând numai 7,8 % din populaţia lumii, sunt descrise ca "democraţii complete", adică "ţări în care libertăţile politice şi civile fundamentale nu doar sunt respectate, ci tind să fie susţinute şi de o cultură politică favorabilă dezvoltării cetăţenilor".

Celelalte 50, din Statele Unite până în Israel, Brazilia şi Thailanda, aparţin "democraţiilor deficiente", unde "au loc şi alegeri libere şi corecte şi, chiar dacă există probleme (cum ar fi atacurile asupra libertăţii presei), libertăţile civile fundamentale sunt respectate", conform EIU.

Paraguay şi Papua Noua Guinee s-au alăturat celei de-a doua categorii în acest an.

Restul ţărilor sunt împărţite între "regim hibrid" şi "regim autoritar", conform unui indice calculat pe baza a cinci criterii: procesele electorale şi pluralismul, funcţionarea guvernului, participarea politică, cultura politică şi libertăţile civile.

Niger, cu 29 de locuri pierdute (locul 141), şi Gabon (-28, locul 146), sunt cele două ţări care au suferit cele mai mari scăderi în clasament. Ambele au experimentat o lovitură de stat în 2023.

Europa de Vest, singura regiune care şi-a îmbunătăţit scorul

Europa de Vest este singura regiune care şi-a îmbunătăţit scorul, "depăşind America de Nord", care nu se află în fruntea clasamentului "pentru prima dată de la înfiinţarea indicelui în 2006".

Din ce în ce mai multe ţări se confruntă cu "scăderea încrederii în principalele partide politice şi lideri" şi cedează " 'războaielor culturale' de tipul celor care caracterizează de mult timp Statele Unite", se arată în raport.

Europa de Vest, pe de altă parte, se spune că este "subminată de un nivel scăzut de încredere în guvern şi polarizată în jurul problemei imigraţiei".

România se află pe locul 60 în lume, cu un scor de 6,45. Țara noastră este clasificată drept o "democraţie deficientă".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE