Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raport Transparency International: Corupția, o problemă în creștere în Europa. Pe ce loc se află România

Transparency International a publicat cel mai recent raport privind combaterea corupției în Europa de Vest și în UE.

Conform experților, fenomenul corupției în Europa de Vest și în Uniunea Europeană se agravează. Cel mai recent indice de percepție a corupției (IPC) realizat de Transparency International a analizat 180 de state pe care le-a clasat pe o scară de la zero (foarte corupt) la 100 (foarte curat).

În ciuda poziției bune, mai multe democrații de rang înalt, cum ar fi Suedia (82), Olanda (79), Islanda (72) și Regatul Unit (71), au înregistrat cele mai mici scoruri de când au început măsurătorile în 2012.

"Scăderea scorului regional al IPC în Europa de Vest și în UE demonstrează că guvernele europene trebuie să ia mai în serios lupta împotriva corupției și respectarea statului de drept", a declarat Flora Cresswell, coordonator regional al Transparency International pentru Europa de Vest, potrivit euronews.com.

Lupta anti-corupție stagnează la nivelul UE

Potrivit Transparency International, lupta anti-corupție a stagnat sau a scăzut în aproximativ trei sferturi dintre statele din regiune.

Cele mai performante state au fost Danemarca (90), Finlanda (87) și Norvegia (84), iar cele mai slab clasate au fost Ungaria (42), România (46) și Bulgaria (45). România se află așadar pe locul al treilea de la coada clasamentului, peste Ungaria și Bulgaria.

Din cele 31 de state, doar șase și-au îmbunătățit semnificativ scorul din 2012: Republica Cehă (57), Estonia (76), Grecia (49), Letonia (60), Italia (56) și Irlanda (77).

Unele dintre cele mai cunoscute scandaluri de corupție din istoria recentă au implicat spălarea de bani prin intermediul unor bănci din țări UE precum Danemarca (90), Germania (78) și Suedia (82). Eșecul acestor state de a supraveghea în mod adecvat băncile este unul dintre motivele pentru care se lucrează la o nouă autoritate de combatere a spălării banilor la nivelul UE.

Transparency International a constatat de asemenea că accesul la informațiile privind proprietarii diverselor companii a fost restricționat în mod semnificativ pentru societatea civilă și jurnaliști în întreaga Uniune Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE