Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

The Economist: România are o democrație „deficitară” și este pe ultimul loc în rândul țărilor UE

La capitolul democrație, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană, ocupând locul 62 în lume, cu un scor de 6,45, conform indexului anual al democrațiilor realizat de grupul britanic „The Economist”. În schimb, Bulgaria este pe locul 57, cu un scor de 6,53, iar Ungaria pe 56 (scor 6,64).

Autorii clasamentului au luat în calcul cinci criterii în funcție de care au ierarhizat cele 167 de state incluse în index. În studiu, țările au fost clasificate drept: regimuri autoritare, regimuri hibride, democraţii deficitare şi democraţii depline.

De asemenea, cinci categorii de criterii au fost luate în calcul pentru realizarea Indexului Democrației 2022. Este vorba despre: pluralismul și procesele electorale, funcționarea Guvernului, participarea politică a cetățenilor, cultura politică și libertățile civile.

"Indicele democrației din acest an relevă tendințe divergente ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, care a avut loc chiar în momentul în care țările ieșeau din șocul provocat de pandemia de COVID-19 asupra libertăților civile. Instituțiile slabe sunt în continuare un obstacol pentru calitatea democrației în regiune, iar scorul pentru funcționarea Guvernului rămâne categoria cu cele mai slabe performanțe în Europa de Est: scorul său de 4,74 reprezintă doar o îmbunătățire modestă față de anul precedent. Categoriile cultură politică și libertăți civile înregistrează cele mai mari îmbunătățiri.

Restricțiile instituite pentru a limita răspândirea coronavirusului au fost ridicate în întreaga regiune în 2022, ceea ce a permis restabilirea unor libertăți civile ce au fost limitate în timpul pandemiei, îmbunătățind sentimentul de control al oamenilor asupra vieții lor. Între timp, războiul din Ucraina și criza în desfășurare a costului vieții au sporit implicarea cetățenilor în politică și știri în unele zone”, au precizat autorii studiului.

România a obținut un scor 6,45, fiind încadrată în categoria „democrațiilor deficitare” (flawed democracy), precum majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, la care se adaugă Italia, Portugalia, Belgia, Grecia și Gipru.

„Implicarea cetățenilor în politică a scăzut și în România, dar încrederea în partidele politice a crescut, conform Eurobarometrului. Guvernul de coaliție care a venit la putere în noiembrie 2021 a condus cu o relativă stabilitate pe parcursul anului 2022", au mai precizat autorii Indexului democrației.

Excepția o reprezintă Austria (locul 20, scor 8,20), considerată ca fiind o democrație deplină. În aceeași categorie au fost incluse state precum Germania, Franța sau Spania.

The Economist consideră Moldova „țara anului”

De asemenea, grupul britanic „The Economist” a ales Moldova drept „țara anului” în 2021 deoarece și-a îmbunătățit imaginea. Statul condus de Maia Sandu ocupă locul 69 de în clasamentul democrațiilor, cu un scor de 6,23.

Autorii studiului au mai precizat că în Europa există șase state cu „regim hibrid”. Este vorba despre Turcia, Bosnia, Kosovo, Georgia, Ucraina şi Armenia.

Puteți citi mai jos studiului integral.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE