Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 30.000 de palestinieni morți de la începutul războiului Israel-Hamas. Trupele israeliene, acuzate că deschid focul asupra civililor

Peste 100 de palestinieni au murit când așteptau ajutoarele umanitare, în nordul Fâșiei Gaza. Oficialii acuză trupele israeliene că au deschis focul asupra civililor. Hamas amenință că va părăsi negocierile pentru eliberarea ostaticilor. Administrația Biden a transmis și ea că monitorizează „gravul incident”. Bilanțul total al morților a depășit 30.000 de la debutul războiului dintre Israel și Hamas, adică din 7 octombrie 2023.

Bilanțul războiului Israel-Hamas la acest moment: Peste 30.000 de palestinieni morți, anunță Ministerul Sănătăţii controlat de Hamas

Peste 100 de civili au murit și aproape 800 au fost răniți după ce trupele israeliene au deschis focul asupra palestinienilor adunați în jurul unui convoi de camioane cu alimente, potrivit reprezentanților Hamas.

Armata israeliană a dat publicității imagini care surprind haosul creat în apropierea convoiului.

Potrivit presei israeliene, armata spune că civilii au luat cu asalt camioanele cu ajutoare. Din cauza haosului, mulți au fost călcați în picioare. Armata mai susține că un grup de civili s-ar fi îndreptat spre soldații israelieni, care au tras focuri de avertisment. Doar zece persoane au fost ucise de militari, mai susține Israelul.

Martorii palestinieni povestesc propria variantă.

Martor: „Am alergat spre ajutoare pentru a lua alimente. Soldații și tancurile au tras în noi. Oamenii care se aflau în față și în spate au fost împușcați, unii în mână, alții în picioare. Am lăsat alimentele și ajutoarele și am fugit. În fiecare zi oamenii sunt împușcați, totul este sânge pentru hrană”.

Martor: „Încă de la primele ore ale dimineții primim cadavre și răniți la spitalul Shifa, până acum am avut 35-45 de morți. Oamenii au murit pentru că s-au dus să ia hrană. Sunt în pragul foametei”.

De la debutul războiului, peste 30.000 de palestinieni au pierit, potrivit reprezentanților Hamas. Organizațiile umanitare spun că distribuirea ajutoarelor e o misiune aproape imposibilă. De altfel, săptămâna trecută, ONU anunțase suspendarea ajutoarelor în nordul Fâșiei Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE