Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden afirmă că o încetare temporară a focului în Gaza ar putea avea loc săptămâna viitoare

Preşedintele Joe Biden a declarat luni că are "speranţa" că o încetare a focului în Fâşia Gaza va avea loc "până lunea viitoare", în timp ce discuţiile continuă în vederea unui acord care să includă eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas, informează AFP.

"Consilierul meu pentru securitate naţională îmi spune că suntem aproape, nu s-a întâmplat încă. Sper că până lunea viitoare vom avea o încetare a focului", a declarat pentru presă preşedintele american în timpul unei deplasări la New York.

Mai multe state încearcă să negocieze un armistițiu

Ţările mediatoare, Qatar, Egipt şi Statele Unite încearcă să negocieze un compromis cu Israel şi Hamas în vederea unui armistiţiu.

Potrivit unei surse din cadrul mişcării islamiste palestiniene, discuţiile vizează prima fază a unui plan întocmit în ianuarie de mediatori, ce prevede un armistiţiu de şase săptămâni asociat cu eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas şi a prizonierilor palestinieni deţinuţi de Israel, precum şi intrarea în Fâşia Gaza a unei cantităţi mari de ajutoare umanitare.

Israelul cere însă eliberarea tuturor ostaticilor în timpul pauzei şi a avertizat că un armistiţiu nu ar însemna sfârşitul războiului. Hamas, la rândul său, cere încetarea completă a focului, retragerea trupelor israeliene din Fâşia Gaza şi ridicarea blocadei impuse de Israel din 2007.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE