Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ajutoarele pentru Gaza, trimise pe mare. Comisia Europeană testează un traseu umanitar care pleacă din Cipru

Uniunea Europeană trimite o navă cu ajutoare umanitare spre Fâșia Gaza, anunță președinta executivului comunitar. Ursula von der Leyen spune că demersul este parte a unei operațiuni de testare a unui nou coridor maritim care să livreze ajutoare direct din Cipru către enclava palestiniană. Inițiativa este una comună a Uniunii Europene, SUA, Emiratelor Arabe Unite și alte țări partenere.

Palestinienii din Fâșia Gaza, atacată încontinuu de armata Israelului, se confruntă cu o catastrofă umanitară, amintește Ursula von der Leyen. Oamenii, care de multe ori locuiesc în tabere improvizate, nu au mâncare, apă și medicamente, iar Uniunea Europeană încearcă să îi aprovizioneze, acum pe cale maritimă. Anunțul șefei Comisiei Europene vine la scurt timp după ce președintele Joe Biden spunea că armata americană va înființa un port temporar în largul coastei mediteraneene a Fâșiei Gaza.

Ursula von der Leyen, președintele comisiei europene: ”Declarația Ursulei von der Leyen a fost făcută în Cipru, la Larnaca, în portul orașului așteptând deja mai multe nave umanitare care ar urma să plece spre Gaza chiar de duminică. În acest timp, palestinienii din Fâșia Gaza îi caută printre ruine pe cei care au murit în atacurile armatei Israelului.”

Abdul-Aziz Abu Amra, locuitor din Deir al-Balah: ”Erau civili nevinovați, care nu aveau nimic de-a face cu rezistența sau altceva. Au fost loviți de rachete, nouă au fost murit, iar răniții au fost duși la spital. Unii au rămas sub dărâmături, nu am reușit să-i scoatem până acum.”

Israelul și-a lansat ofensiva aeriană, maritimă și terestră în Gaza ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie anul trecut, în care militanții au ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și au răpit alți 250 de oameni. Eforturile de a ajunge la o încetare a focului înainte de Ramadan par blocate acum. Gruparea Hamas anunță că delegația sa a părăsit orașul egiptean Cairo, unde se desfășoară discuții, și nu se întoarce până săptămâna viitoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE