Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Palestinienii din Gaza se roagă sub cerul liber de Ramadan. 1.000 de moschei au fost distruse

Palestinienii din Fâșia Gaza sunt nevoiți să se roage sub cerul liber, odată cu începerea Ramadanului. Războiul dintre Israel și gruparea Hamas a dus la distrugerea a sute de moschei.

Între timp, un sfert din populația palestiniană se află în pragul foametei. Momentan, livrarea de alimente pe calea aerului este singura metodă de ajutorare a oamenilor din Gaza.

1.000 de moschei distruse

Autoritățile palestiniene au anunțat că 1.000 de moschei au fost distruse de la începutul războiului.

"Simți tristețe când vezi casele lui Dumnezeu distruse și făcute morman de ruine. Cu toate acestea, noi spunem doar că Dumnezeu ne este de ajuns și El este cel mai bun îndrumător al lucrurilor", spune un bărbat.

"Primind Ramadanul în 2024, simțim multă tristețe. Am fost la această moschee timp de aproximativ 20 de ani și iată că a dispărut, într-o clipă", spune alt bărbat.

Israelul a lovit o clădire rezidențială

Între timp, la Rafah, avioane de război israeliene au lovit o clădire rezidențială în care se aflau 400 de persoane, la câteva minute după ce locuitorii au primit ordin de evacuare. Autoritățile palestiniene au spus că nu au existat victime deoarece lumea a reușit să fugă din apartamente.

"Cele 80 de apartamente din clădire erau locuite. Am alergat la parter, copii, femei, bătrâni, tineri, toți. Nu am luat nimic cu noi. Am alergat doar o distanță foarte scurtă și au lovit clădirea", povestește o femeie.

În mai multe zone din Gaza oamenii au adunat proviziile lansate din avioane. Totuși, locuitorii se plâng că o parte din ajutoarele parașutate deasupra regiunii devastate de război au căzut în mare.

"Problema ajutoarelor este gravă. Acestea sunt zone izolate, iar majoritatea ajutoarelor cad în mare și nimeni nu primește nimic. De asemenea, nu există transport, deoarece drumurile sunt distruse. Ne dorim metode mai bune", spune un bărbat.

Protest la Tel Aviv

Între timp, la Tel Aviv protestatarii s-au încăierat cu forțele de ordine. Oamenii au ieșit din nou în strada și au cerut demisia lui Benjamin Netanyahu și a întregului guvern. Ei sunt nemulțumiți de modul în care autoritățile israeliene au gestionat conflictul cu gruparea Hamas și, mai ales, faptul că nu au reușit până acum să aducă acasă toți ostaticii.

"Cred că guvernul nostru trebuie să anunțe acum o încetare a focului unilaterală și să oprească războiul, deoarece cred că este foarte important că ostaticii să fie eliberați și cred că aceasta este singura modalitate de a-i elibera. Cred că nu are rost să continuăm cu acest tip de război lent. Nu vom obține nimic și pierdem timp, ceea ce înseamnă viață pentru ostaticii noștri", este de părere o femeie.

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, a declarat că aproape 31.000 de palestinieni au fost uciși de la începutul războiului. În partea israeliană, peste 1.200 de civili au fost uciși atunci când Hamas a atacat Israelul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE