Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Biden despre Netanyahu: "Face mai mult rău decât bine Israelului" prin modul în care abordează războiul

Președintele american Joe Biden crede că premierul israelian Benjamin Netanyahu "face mai mult rău decât bine Israelului" prin modul în care abordează războiul împotriva Hamas în Gaza, potrivit AP.

Liderul american și-a exprimat sprijinul pentru dreptul Israelului de a urmări Hamas după atacul din 7 octombrie, dar a spus despre Netanyahu că "trebuie să acorde mai multă atenție vieților nevinovate care se pierd ca urmare a acțiunilor întreprinse".

Biden a avertizat de luni de zile că Israelul riscă să piardă sprijinul internațional din cauza numărului tot mai mare de victime civile din Gaza, iar ultimele remarci făcute într-un interviu cu Jonathan Capehart de la MSNBC au subliniat relația tot mai tensionată dintre cei doi lideri.

Rafah, "o linie roșie"

Referindu-se la acțiunile care au dus la numărul mare de vieți pierdute, Biden a spus: "Este contrar a ceea ce reprezintă Israelul. Și cred că este o mare greșeală".

Biden a declarat că o potențială invazie israeliană a orașului Rafah din Gaza, unde se adăpostesc peste 1,3 milioane de palestinieni, este "o linie roșie" pentru el, dar a precizat că nu va "tăia" din arme precum sistemul Iron Dome, care protejează populația civilă israeliană de atacurile cu rachete din regiune.

Joe Biden: "(n.r. Rafah) este o linie roșie, dar nu voi părăsi niciodată Israelul. Apărarea Israelului este în continuare critică, așa că nu există o linie roșie pe care voi tăia toate armele pentru ca ei să nu aibă Iron Dome care să-i protejeze".

Biden a declarat că este dispus să își expună cazul direct în fața parlamentul israelian, inclusiv prin efectuarea unei noi călătorii în țară. El a călătorit în Israel la câteva săptămâni după atacul din 7 octombrie. A refuzat să dea detalii despre cum sau dacă o astfel de călătorie s-ar putea realiza.

Liderul american a sperat să asigure o încetare temporară a focului înainte de începerea Ramadanului săptămâna viitoare, deși acest lucru pare din ce în ce mai puțin probabil, deoarece Hamas a refuzat un acord promovat de SUA și aliații săi.

Israelul își menține angajamentul de a continua invazia și de a anihila Hamas, care a ucis aproximativ 1.200 de persoane în Israel și a luat aproximativ 250 de ostatici pe 7 octombrie. Hamas a eliberat zeci de ostatici în timpul unui armistițiu din noiembrie, dar refuză să elibereze mai mulți fără garanții de încetare completă a ostilităților.

Între timp, peste 30.000 de palestinieni au fost uciși în Gaza, potrivit Ministerului Sănătății condus de Hamas, majoritatea fiind femei și copii, iar sute de mii de persoane suferă de foame.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE