Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Benjamin Netanyahu vrea să continue ofensiva terestră în Gaza. ONU atrage atenția că s-ar putea ajunge la foamete generalizată în Fâșie

Premierul israelian Benjamin Netanyahu declară că este hotărât să continue operațiunea în Rafah, în ciuda presiunii internaționale. Chiar și aliații Israelului, precum SUA, au avertizat în repetate rânduri că populația civilă din Gaza trebuie protejată. Iar ONU atrage atenția că în Fâșie s-ar putea ajunge la o foamete generalizată. 

Israelul vrea ca cei 1,4 milioane de palestinieni, care s-au refugiat în Rafah, să caute adăpost în centrul Fâșiei, înaintea unei ofensive în sud. Guvernul statului evreu susține că Hamas are încă patru batalioane în orașul de la granița cu Egiptul, pe care vrea să le distrugă.

Netanyahu, premierul Israelului: Voi continua să resping presiunile şi vom intra în Rafah, vom finaliza eliminarea batalioanelor Hamas rămase, vom restabili securitatea şi vom aduce victoria absolută poporului israelian şi statului Israel.” 

Situația civililor din Gaza este una disperată 

În tot acest timp, armata israeliană își continuă ofensiva la sol și bombardamentele, iar situația civililor este disperată.  

”Am alergat să aduc mâncare și apă copiilor mei ca să-i hrănesc. Soțul meu nu este aici, a fost luat de armată (israeliană n.r.). Din păcate, am găsit întregul bloc distrus și în flăcări, după cum puteți vedea. Ce pot să spun? Eu îl am doar pe Dumnezeu”, spune o localnică. 

Organizațiile umanitare reclamă că nu pot ajunge pe cale terestră la refugiați, însă armata israeliană susține că nu există obstacole în calea convoaielor umanitare. Asta, în vreme ce tot mai multe state parașutează ajutoare în enclavă.  

De la începutul războiului, peste 31 de mii de palestinieni au fost uciși și câteva sute de mii sunt în pragul foametei, susține Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas. Conflictul a izbucnit după ce militanții au ucis circa 1200 de oameni pe 7 octombrie anul trecut în Israel și a răpit alți 250. Se crede că Hamas încă deține aproximativ 100 de ostatici. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE