Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spital din Gaza, luat cu asalt în căutarea militanților Hamas. Între timp, palestinienii mănâncă hrana animalelor ca să supraviețuiască

Spitalul al-Shifa din Gaza a fost luat cu asalt de trupele israeliene, în urma informațiilor că acolo se află militanți Hamas de rang înalt. Până acum, 80 de persoane au fost arestate. Între timp, sute de palestinieni din Gaza așteaptă să primească alimente și bunuri de prima necesitate.

Asalt nocturn al trupelor israeliene asupra spitalului al-Shifa, cel mai mare din Gaza

Liderii Hamas au anunțat că armata israeliană a luat cu asalt cu arme și tancuri complexul medical al-Shifa, operațiune catalogată drept crimă de război de către organizația palestiniană.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene: „Forțele de apărare israeliene desfășoară o operațiune de înaltă precizie în zone limitate ale spitalului Shifa, în urma unor informații concrete care au necesitat o acțiune imediată. Știm că teroriștii Hamas de rang înalt s-au regrupat în interiorul spitalului al-Shifa și îl folosesc pentru a comanda atacuri împotriva Israelului”.

Hamas susține că spitalul Al-Shifa a fost atacat și pe calea aerului, cu drone.

Palestinienii mănâncă hrană pentru animale ca să supraviețuiască

Pe de altă parte, condițiile de trai sunt deosebit de grele în zona de nord a Fâșiei Gaza, izolată de forțele israeliene din octombrie anul trecut. P au așteptat să primească alimente, printre dărâmături, în fața sediului UNRWA, agenția ONU din Gaza.

Palestinian: „Slavă Domnului, ceea ce simțim este de nedescris. Suntem fericiți că primim ajutoare în siguranță, fără a fi nevoiți să mergem la sensul giratoriu din Kuweit sau la sensul giratoriu din Nabulsi. Sper să rămână așa și în continuare, ca să putem primi făină aici, în loc ca băieții să meargă și să fie uciși. Și, slavă Domnului, este prima dată când primesc făină”.

Se estimează că până la 300.000 de palestinieni au rămas în această zonă în ciuda ordinelor israeliene de evacuare. Ei spun că, în ultimele săptămâni, au fost nevoiți să mănânce hrană pentru animale ca să supraviețuiască.

Palestinian: „Chiar suferim aici. Am ajuns la un punct în care vrem doar să luăm făină pentru a mânca. Făina nici măcar nu este mâncare. Mâncăm pâine uscată. Dar, în orice caz, îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot”.

Reprezentanții asociațiilor umanitare spun că este aproape imposibil să livreze ajutoare pe cale terestră în cea mai mare parte a Fâșiei Gaza din cauza restricțiilor israeliene, dar și a violențelor din zonă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE