Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: Gruparea Hamas a propus încetarea focului în Gaza, în schimbul eliberării de ostatici

Gruparea Hamas a prezentat mediatorilor și Statelor Unite o propunere pentru încetarea focului în Gaza. Acordul prevede eliberarea ostaticilor israelieni în schimbul unor prizonieri palestinieni, printre care se numără 100 de persoane condamnate la închisoare pe viață, relatează agenția Reuters.

Reprezentanții grupării care controlează Fâșia Gaza au propus inițial eliberarea de ostatici israelieni, femei, copii, bătrâni, persoane, la schimb cu 700-1000 de prizonieri. De asemenea, este inclusă și eliberarea de femei-soldat recrutate de Armata israeliană.

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că noua propunere a Hamas are la bază ”cereri nerealiste”.

Sute de mii oameni în Fâșia Gaza suferă de foame din cauza războiului

Statul Qatar și Egiptul au încercat să medieze conflictul dintre Israel și gruparea Hamas, cu scopul de a încheia un acord de încetare a focului. Pe fondul adâncirii crizei umanitare, un sfert din populația Fâșiei Gaza este afectată de foamete.

În februarie, gruparea Hamas a primit un proiect de armistițiu pentru Fâșia Gaza, ca urmare a negocierilor purtate la Paris. A fost propusă o întrerupere a operațiunilor militare timp de 40 de zile și un schimb de prizonieri palestinieni pentru ostatici israelieni într-un raport de 10 la unu, un raport similar cu noua propunere de încetare a focului.

Israelul a respins și acea propunere, pe motiv că nu va pune capăt războiului până când nu va fi distruge gruparea Hamas. De cealaltă parte, gruparea palestiniană insistă că un acord va pune capăt ostilităților.

Potrivit celei mai recente propuneri, Hamas a precizat că va conveni asupra unei date pentru o încetare permanentă a focului după schimbul inițial de prizonieri și că, după prima etapă, se va stabili un termen limită pentru retragerea israeliană din Fâșia Gaza.

Gruparea a menționat și că toți deținuții din ambele părți vor fi puși în libertate, într-o a doua etapă a planului.

Peste 31.000 de oameni uciși, în șase luni de război Israel-Hamas

Reprezentanții Hamas au prezentat joi mediatorilor un proiect de armistițiu bazat pe oprirea a ceea ce ei numesc agresiunea israeliană împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza. Aceștia solicită furnizarea de ajutor, întoarcerea locuitorilor din Gaza strămutați la casele lor și retragerea forțelor israeliene.

În contextul în care războiul se află acum în a șasea lună, ONU a avertizat că cel puțin 576.000 de persoane din Gaza se află în pragul foametei, iar presiunea globală a crescut asupra Israelului pentru a permite un acces mai mare pentru ajutor.

Războiul a fost declanșat de un atac condus de Hamas asupra unor orașe din sudul Israelului la 7 octombrie, soldat cu 1.200 de morți și 253 de ostatici, potrivit unui bilanț israelian.

De atunci, asaltul aerian, maritim și terestru al Israelului asupra Gazei a provocat moartea a peste 31.000 de persoane și rănirea a peste 71.500, potrivit autorităților sanitare din Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE