Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron avertizează UE: Dacă Ucraina este învinsă, România e în pericol

Dacă Rusia va înfrânge Ucraina, integritatea teritorială a Moldovei, României și Poloniei va fi în pericol. Este avertismentul lansat de președintele francez Emmanuel Macron. În cadrul unui interviu, liderul de la Elysee a avertizat țările din Uniunea Europeană să nu dea semne de slăbiciune față de Rusia.

De asemenea, președintele francez și-a întărit afirmația potrivit căreia trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu ar trebui exclusă.

”Războiul este pe teritoriul european. Între Strasbourg și Lvov sunt mai puțin de 1.500 de kilometri. Imaginați-vă că războiul este în această țară. Așadar, nu este o ficțiune și nu este departe de noi. Toate aceste opțiuni sunt posibile. Singurul care va purta responsabilitatea este regimul de la Kremlin, nu am fi noi. Noi nu vom conduce niciodată o ofensivă sau nu vom lua inițiativa, Franța este o forță de pace, dar astăzi, pentru a avea pace în Ucraina, nu trebuie să fim slabi”, a afirmat președintele francez Emmanuel Macron.

La trei luni după ce Rusia a declanșat războiul în Ucraina, președintele Franței, Emmanuel Macron, a avut un discurs pe care mulți l-au considerat "prea optimist".

La acea vreme, când Occidentul a început să le furnizeze ucrainenilor arme, muniție și echipamente militare, liderii mai multor puteri ale lumii spuneau că Rusia nu are cum să reziste în acest ritm. Totul venea pe fondul unor eșecuri ale trupelor lui Vladimir Putin pe câmpul de luptă și al furnizării de armament modern în Ucraina.

Astfel, la aproape doi ani distanță, discursul lui Emmanuel Macron s-a schimbat.

"Dacă Rusia va câștiga acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero. Este ceva existențial pentru Europa noastră și pentru Franța", a spus Macron, potrivit TF1.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE