Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Washingtonul îi aminteşte lui Macron că Zelenski "nu a cerut niciodată" trupe străine

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski "nu a cerut niciodată să lupte soldaţi străini pentru ţara sa", a declarat marţi un purtător de cuvânt al Casei Albe, întrebat în legătură cu recente afirmaţii ale preşedintelui francez Emmanuel Macron, relatează AFP.

"Nu vor fi trupe americane angajate la sol în Ucraina. Şi ştiţi de ce? Nu asta cere preşedintele Zelenski. El cere instrumente şi capacităţi. Nu a cerut niciodată ca trupe străine să lupte pentru ţara lui", a spus John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului securităţii naţionale.

„Saltul strategic” al lui Macron

Aflat marţi la Praga, Emmanuel Macron şi-a "asumat" apelul la un "salt strategic" prin declaraţia sa anterioară în care a menţionat posibilitatea trimiterii unor trupe străine în Ucraina, avertizând totodată împotriva "spiritului defetist" în războiul cu Rusia, la o conferinţă de presă comună cu omologul său ceh Petr Pavel.

La finalul unei conferinţe internaţionale de susţinere a Ucrainei la care au participat lunea trecută la Paris circa 20 de şefi de stat şi de guvern, preşedintele Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state aliate ale Kievului să trimită trupe în Ucraina.

O mare majoritate a statelor occidentale au făcut cunoscut că nu au în vedere absolut deloc trimiterea de trupe în Ucraina, menţionează AFP.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE