Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron ar fi dezvăluit, fără să vrea, că Occidentul are deja trupe în Ucraina. Anunțul făcut de presa franceză

În urmă cu câteva zile, Emmanuel Macron a surprins pe toată lumea cu o declarație. Președintele Franței a spus că, dacă e cazul, Occidentul ar putea trimite trupe în Ucraina, pentru a le da o mână de ajutor ucrainenilor în războiul cu Rusia.

Macron a mai precizat atunci că "vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război".

Emmanuel Macron ar fi dezvăluit, fără să vrea, că Occidentul are deja trupe în Ucraina

Vorbele sale au avut imediat o replică din partea lui Vladimir Putin, care a amenințat din nou Occidentul cu armele nucleare.

La câteva zile distanță, publicația franceză Le Monde a precizat că Macron ar fi dezvăluit, fără să vrea, că în Ucraina sunt deja prezenți "membri ai diverselor servicii din Occident" și că, încă de la debutul războiului, există în Ucraina "actori statali" care fac parte din aceste servicii occidentale, în special din serviciile din informații.

Aceștia sunt fie diverși "consilieri atașați", sub acoperire diplomatică, fie militari din trupele speciale "de mai multe feluri", după cum se arată în publicația menționată, care îl citează pe Vincent Crouzet, un fost membru al serviciilor franceze de informații externe (DGSE). Despre aceștia se spune că "au jucat un rol esențial" în acest război.

"Activitățile acestor servicii sunt, prin natura lor, clandestine și, în consecință, sunt în afara regulilor războiului", a spus Vincent Crouzet.

Însă sursa citată menționează că aceste așa-zise dezvăluiri ar fi de fapt un "secret știut de toată lumea". Ucrainenii au fost ajutați în permamență de serviciile secrete ale Occidentului în ceea ce privește informațiile. Cel mai mult au contribuit americanii și britanicii. Fără ajutorul lor, situația de pe câmpul de luptă ar fi fost tranșată de mult de ruși, după cum spun mai mulți specialiști.

Aceeași publicație citează o sursă din diplomația ucraineană, care precizează că "toate statele aliate au o prezență în Ucraina. Nu e vorba despre unități combatante, ci despre reprezentanți ai serviciilor de informații. Este vorba despre livrări de armament, așa că este nevoie de prezența unor persoane care să ne dea informații despre cum să folosim aceste echipamente. Ucraina este un loc de testare pentru noile tipuri de armament. Aici noi testrăm drone, aceste tipuri de acțiuni necesită prezența unor profesioniști pe teren".

Acea declarație a lui Macron, de la care a pornit totul, este comentată și de The Telegraph, care o numește gafă.

"Cea mai recentă acțiune oportunistă a lui Emmanuel Macron pare să fi adus Occidentul și mai aproape de perspectivele unui război nuclear cu Rusia. Sugestia lui, că NATO ar putea trimite trupe în Ucraina, i-a oferit lui Vladimir Putin un obiectiv clar. Iar despotul rus nu a ratat ocazia. 'Sugestiile președintelui Franței ar duce la un război nuclear distructiv', a avertizat Putin, în discursul său despre starea națiunii", se arată în publicația citată, care precizează că "gafa cu trimiterea de trupe este o lovitură de propagandă pentru Rusia și spulberă speranțele Kievului de a obține rachete esențiale Taurus. Ideea lui Macron a fost o încercare neinspirată de a obține un rol de lider pentru Franța și, într-o măsură mai mică, pentru Uniunea Europeană, în lupta pentru Ucraina. Însă consecințele duc mai departe decât să-i oferi pur și simplu lui Putin o lovitură de propagandă pentru mobilizarea bazei naționaliste".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE