Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Într-o rachetă nord-coreeană lansată de ruși au fost descoperite "sute de componente" americane și europene

După ce au cucerit localitatea Avdiivka, rușii continuă ofensiva pe frontul din Ucraina și folosesc foarte multe rachete nord-coreene. Însă organizația britanică de investigație Conflict Armament Research a descoperit un amănunt surprinzător.

Într-una dintre aceste rachete lansate luna trecută au fost găsite "sute de componente" care au legături cu diverse companii americane și europene.

Rachetă nord-coreeană utilizată de Rusia, cu sute de componente occidentale

Verificările au fost făcute asupra a 290 de componente din resturile unei rachete balistice care a fost trasă în Harkov și s-a constatat că 75% dintre ele aveau origine americană, în sensul că aceste componente au fost prodse și vândute de companii înregistrate în SUA. Apoi 16% din componente au legătură cu companii din Europa și doar 9% sunt asiatice.

Ceea ce se remarcă este faptul că aceste piese se regăseau în principal în sistemul de navigație al rachetei și proveneau de la 26 de companii cu sediul în SUA, China, Germania, Japonia, Olanda, Singapore, Elveția și Taiwan, conform raportului citat de CNN și de publicațiile ucrainene.

Este prima dată când a fost dovedită public dependența Coreei de Nord de tehnologia străină, cunoscut fiind faptul că țara asiatică este una aproape complet izolată. Însă întrebarea care se pune este cum au reușit să ajungă acele componente în Coreea de Nord, o problemă gravă pe care americanii trebuie să o rezolve în mod eficient și să împiedice ca acele "microcomponente ieftine" să fie folosite de regimul comunist nord-coreean.

Acele microcomponente occidentale sunt destinate, în mod obișnuit, pentru uzul civil, dar ele se regăsesc inclusiv în armele rusești și iraniene. De exemplu, în 2023, un alt raport al Conflict Armament Research a scos la iveală că 82% din componentele dronelor iraniene lansate de Rusia în Ucraina au fost fabricate de companii americane.

În septembrie 2023, conform monitorizărilor făcute de americani, la scurt timp după întâlnirea lui Vladimir Putin și Kim Jong Un, au avut loc livrări dinspre Coreea de Nord spre Rusia, în intervalul 7 septembrie - 1 octombrie. În informațiile postate de SUA este evidențiat și traseul acelor containere, care au plecat dintr-un port nord-coreean și au ajuns în apropierea graniței Rusia - Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE