Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Întâlnirea dintre Putin și Kim. Liderul nord coreean promite sprijin necondiționat pentru Rusia în războiul din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său nord-coreean Kim Jong Un s-au întâlnit miercuri la cosmodromul Vostocinîi din estul Rusiei, transmit AFP şi Reuters.

13/09/2023 , 12:39

Kim Jong Un promite să îl ajute pe Vladimir Putin în războiul contra Ucrainei

Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a promis miercuri preşedintelui rus Vladimir Putin ajutorul său pentru Rusia în războiul acesteia contra Ucrainei.

Rusia s-a ridicat pentru a-şi proteja suveranitatea şi securitatea, a spus Kim, citat de agenţia de presă Interfax.

''Am sprijinit întotdeauna şi vom continua să sprijinim total şi necondiţionat toate deciziile lui Putin şi ale guvernului rus. Folosesc acest prilej pentru a afirma că vom fi mereu alături de Rusia'', a spus liderul de la Phenian.

El a promis că ţara sa va face din relaţiile cu Rusia ''prioritatea sa absolută''.

''Vom da prioritate relaţiei dintre Coreea de Nord şi Rusia şi vom face din asta prioritatea absolută a politicii noastre externe'', a spus Kim Jong Un, care a apreciat că întâlnirea sa cu Putin reprezintă o ''trambulină pentru relaţii bilaterale mai strânse''.

În opinia sa, ''Rusia se confruntă în acest moment cu forţe hegemonice pentru a-şi proteja interesele în materie de securitate''.

''Sunt foarte bucuros că vă văd. Vă mulţumesc că ne-aţi acceptat invitaţia'', a declarat, la rândul său, Vladimir Putin înaintea discuiţilor.

Pe agenda discuţiilor figurează ''numeroase chestiuni'', în special ''situaţia din regiune şi cooperarea economică'', conform liderului rus.

Strângerea de mână a celor doi şefi de stat, eveniment de la care Kremlinul a transmis imagini, a durat aproximativ 40 de secunde. Putin i-a spus lui Kim "Mă bucur să vă văd. Acesta este noul nostru cosmodrom", iar liderul de la Phenian a replicat prin intermediul unui translator, mulţumind pentru invitaţie şi pentru primirea călduroasă.

Agenţiile de presă ruse au relatat despre sosirea preşedinţilor cu numai câteva momente înainte; Putin nu îşi anunţase dinainte programul.

Întrebat dacă dialogul la cel mai înalt nivel se va referi şi la furnizarea de arme nord-coreene către Rusia, Putin a răspuns că vor fi discutate toate problemele. "Vom discuta toate subiectele fără grabă. Avem vreme", a spus el, după ce declarase deja că partea rusă va ajuta Coreea de Nord la construcţia de sateliţi.

 Un posibil acord privind tranzacții cu armament

Statele Unite afirmaseră că discuţiile dintre Putin şi Kim ar putea duce la un acord privind tranzacţii cu armament care să sprijine efortul de război al Rusiei împotriva Ucrainei.

Înaintea întâlnirii preşedinţilor, Coreea de Nord a lansat miercuri două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune către Marea Japoniei, a anunţat statul-major interarme sud-coreean, conform agenţiilor de presă internaţionale.

Kim a ajuns în Rusia cu un tren blindat, în prima sa ieşire din Coreea de Nord de la începutul pandemiei de coronavirus. La precedenta călătorie în străinătate, el se întâlnise tot cu Putin, la Vladivostok, în 2019.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE