Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coreea de Nord găsește o nouă pârghie în războiul din Ucraina. Ce vrea să obțină Kim Jong Un de la Vladimir Putin

Liderul nord coreean, Kim Jong Un va întreprinde o rară călătorie luna aceasta, în Rusia, pentru a discuta cu Vladimir Putin despre un potențial ajutor militar al Phenianului pentru efortul de război al Moscovei. Pentru Kim Jong Un, vizita ar putea oferi două lucruri pe care și le dorește de mult timp: ajutor tehnologic pentru programele sale de înarmare nucleară și un partener important, așa cum notează The New York Times.

Coreea de Nord nu a fost obișnuită să primească multă atenție în afară de condamnarea globală pentru testele sale nucleare și pentru dezvoltarea rachetelor balistice intercontinentale. Dar nevoia Rusiei de a obține noi câștiguri teritoriale în războiul din Ucraina îi oferă lui Kim o parte din lumina reflectoarelor geopolitice - și o nouă modalitate de a irita Statele Unite și de a se apropia de Moscova și Beijing.

Deși Rusia a fost mult timp un aliat crucial pentru Coreea de Nord, relațiile dintre cele două state au devenit uneori tensionate de la dezintegrarea Uniunii Sovietice. Totodată, Rusia nu reprezintă un partener economic major al Phenianului.

Acum, interesele comune și viziunea mondială comună îi apropie pe liderii celor două state.

Interese comune

Casa Albă a avertizat în repetate rânduri că Phenianul a început să trimită obuze de artilerie și rachete în Rusia și negociază pentru mai multe tranzacții cu arme. Coreea de Nord se confruntă cu obstacole tehnologice majore în ceea ce privește programele sale nucleare și de rachete, precum și cu nevoi economice stringente, iar Rusia ar putea ajuta mai mult pe aceste fronturi.

„Este o situație avantajoasă pentru ambele părți”, a declarat Lee Byong-chul, expert în Coreea de Nord la Institutul de Studii pentru Orientul Îndepărtat de la Universitatea Kyungnam din Seul.

O întrebare care planează asupra unei astfel de înțelegeri este cât de mult ajutor poate oferi Coreea de Nord în eforturile Moscovei de a inclina balanța de forțe din Ucraina. În ultimele săptămâni, se pare că liderul nord coreean a vizitat o serie de fabrici de muniții, îndemnându-i pe oficialii de acolo să intensifice producția, potrivit presei de stat. Phenianul ar putea avea deja un surplus mare de muniție disponibilă, deoarece nu a mai purtat un război de la armistițiul Războiului din Coreea din 1953. Iar cu armamentul bazat în mare parte pe sistemele de armament sovietice, munițiile nord-coreene sunt în mare măsură compatibile cu arsenalul rusesc.

Un acord cu Rusia ar putea, de asemenea, să crească și mai mult tensiunile din jurul Peninsulei Coreene, ajutând Coreea de Nord să avanseze în programul său nuclear și împingând totodată, atât Coreea de Sud, cât și Japonia să își consolideze propria cooperare militară cu Statele Unite. În concluzie, vizita lui Kim în Rusia ar putea adânci faliile geopolitice apărute după declanșarea războiului din Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE