Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Coreea de Nord a livrat Rusiei peste o mie de containere cu echipamente militare şi muniţii

Mai mulți specialiști au avertizat de ceva timp că Rusia va fi ajutată de Coreea de Nord, în războiul din Ucraina. Între timp, Casa Albă a făcut publice niște imagini din satelit, unde se observă cum Rusia primește "peste o mie de containere" cu echipament militar și muniție, care au fost încărcate pe o navă rusească.

Ulterior, marfa a fost transportată pe calea ferată la un depozit din Rusia. Conform monitorizărilor făcute de americani, această livrare a avut loc în intervalul 7 septembrie - 1 octombrie. În informațiile postate de SUA este evidențiat și traseul acestor containere, care au plecat dintr-un port nord-coreean și au ajuns în apropierea graniței Rusia - Ucraina.

Corea de Nord ajută Rusia cu echipament militar

"Condamnăm Coreea de Nord pentru că a furnizat Rusiei acest echipament militar, care va fi utilizat pentru a ataca oraşe ucrainene, pentru a ucide civili ucraineni şi pentru a promova războiul nelegitim al Rusiei. Acest parteneriat în expansiune dintre Coreea de Nord şi Rusia, inclusiv orice transfer de tehnologie din partea Rusiei către nord-coreeni, subminează stabilitatea regională şi regimul global de neproliferare", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe John Kirby, citat de Reuters.

Această mutare vine după ce Vladimir Putin a avut o întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, în septembrie. În cadrul acelei întâlniri, părțile ar fi discutat despre un ajutor reciproc. Dacă din partea Coreei de Nord s-a dovedit care a fost ajutorul, rușii urmează să furnizeze la schimb un ajutor pentru programul secret de sateliți pe care îl are Phenianul.

Însă, după cum susțin americanii, nord-coreenii ar urma să primească și diverse echipamente militare rusești și vor beneficia de tehnologiile cele mai avansate ale Rusiei. În consecință, americanii spun că vor aplica și mai multe sancțiuni.

"Nu vom permite ca nord-coreenii să ajute în secret maşinăria de război a Rusiei. Iar lumea trebuie să ştie despre sprijinul pe care Rusia îl poate oferi în schimb Coreei de Nord în continuare", aprecizat Kerby.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE