Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kim Jong Un a părăsit Rusia. Liderul de la Phenian discută despre legături mai puternice între Coreea de Nord și Rusia

Kim Jong Un a plecat duminică, la bordul trenului său blindat, din Extremul Orient al Rusiei spre graniţa cu Coreea de Nord, au informat agenţiile de ştiri ruse, după o vizită în Rusia începută marţi.

”Ceremonia de plecare a liderului RPDC a avut loc la staţia Artiom Primorski-1, unde se afla deja trenul blindat al lui Kim Jong Un", a relatat RIA Novosti, folosind acronimul pentru numele oficial al Coreei de Nord şi publicând un video cu plecarea liderului.

Duminică, Kim Jong Un a primit cadou cinci drone explozive, o dronă de recunoaştere şi o vestă antiglonţ de la guvernatorul regiunii Primorie din Extremul Orient al Rusiei, potrivit TASS.

Cadouri militare cu o simbolistică puternică, pe fondul temerilor occidentale cu privire la un posibil acord pentru livrări de arme şi muniţii nord-coreene de care Moscova are nevoie pentru ofensiva sa în Ucraina.

În cadrul întâlnirii, cei doi lideri şi-au oferit reciproc o puşcă, din nou cadouri cu valoare simbolică în contextul actual.

Kim Jong Un discută despre legături mai puternice între Coreea de Nord și Rusia, într-o "nouă perioadă de glorie”

Călătoria liderului nord-coreean, care își părăsește rareori țara, marchează "un nou apogeu al prieteniei și solidarității și se deschide o nouă perioadă de cooperare în istoria dezvoltării relațiilor dintre RPDC și Rusia", a declarat agenția de presă de stat nord-coreeană KCNA, folosind inițialele pentru Republica Populară Democrată Coreeană.

Statele Unite și aliații săi sunt îngrijorate de închegarea legăturilor militare dintre cei doi vecini, în timp ce Rusia își continuă invazia în Ucraina, iar Coreea de Nord, un stat comunist izolat, își continuă dezvoltarea de rachete și arme nucleare.

Coreea de Sud și Statele Unite spun că o cooperare militară între Coreea de Nord și Rusia ar încălca sancțiunile ONU împotriva Pyongyangului și că aliații se vor asigura că va exista un preț de plătit.

Rusia a făcut tot posibilul pentru a face publicitate vizitei lui Kim, făcând aluzii repetate la perspectiva unei cooperări militare cu Coreea de Nord, o țară formată în 1948 cu sprijinul Uniunii Sovietice.

Moscova discută exerciții militare comune cu Coreea de Nord, a declarat Shoigu presei ruse. El a vizitat Pyongyangul în iulie și a vizitat o expoziție de arme împreună cu Kim, unul dintre cele mai izbitoare semne de aprofundare a legăturilor până în acel moment.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE