Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin i-a dăruit o mitralieră dictatorului nord-coreean Kim Jong Un

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un nu a plecat cu mâinile de la întâlnirea cu Vladimir Putin. Liderul de la Moscova i-a dăruit o mănușă de cosmonaut și o mitralieră, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

"Putin i-a oferit lui Kim o mănuşă de la un costum spaţial, care a fost utilizat în spaţiu de mai multe ori. El i-a dăruit de asemenea lui Kim o carabină de fabricaţie rusească de cea mai înaltă calitate. În schimb, a primit o carabină fabricată în Coreea de Nord", a afirmat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Aceste cadouri au o valoare simbolică într-un moment în care SUA suspectează Rusia că încearcă să ajungă la un acord cu Phenianul pentru livrări de echipamente militare nord-coreene cu scopul de a sprijini campania sa în Ucraina.

Putin a fost invitat în Coreea de Nord

Vizita în Rusia a liderului nord-coreean Kim Jong Un, care a început marţi, va dura "încă câteva zile", a indicat Peskov, fără să ofere alte detalii.

Preşedintele Vladimir Putin a acceptat "cu recunoştinţă" invitaţia lui Kim de a efectua o vizită în Coreea de Nord, a confirmat el jurnaliştilor, ceea ce alimentează îngrijorările SUA că o axă Moscova-Phenian renăscută ar putea susţine armata rusă în Ucraina şi ar putea oferi lui Kim tehnologie sensibilă pentru rachete.

Invitaţia a fost făcută în timpul unui summit pe cosmodromul Vostocinîi - la aproape 8.000 de kilometri est de Moscova, în Extremul Orient al Rusiei - în cadrul căruia cei doi au abordat chestiuni militare, războiul din Ucraina şi sprijinirea programului de sateliţi al Coreei de Nord.

Spunându-şi unul altuia "tovarăş", cei doi lideri au închinat câte un pahar cu vin rusesc miercuri pentru prietenia lor, după ce Putin (70 de ani) i-a arătat lui Kim (39 de ani) cea mai modernă instalaţie de lansare spaţială a Rusiei şi au purtat discuţii alături de miniştrii apărării.

"La finalul recepţiei, Kim Jong Un l-a invitat în mod politicos pe Putin să viziteze Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC) într-un moment convenabil", a precizat KCNA, agenţia oficială nord-coreeeană, referindu-se la denumirea oficială a Coreei de Nord.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE