Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Emmanuel Macron și-a schimbat discursul la doi ani după ce spunea că "Rusia nu trebuie umilită"

La trei luni după ce Rusia a declanșat războiul în Ucraina, președintele Franței, Emmanuel Macron, a avut un discurs pe care mulți l-au considerat "prea optimist".

La acea vreme, când Occidentul a început să le furnizeze ucrainenilor arme, muniție și echipamente militare, liderii mai multor puteri ale lumii spuneau că Rusia nu are cum să reziste în acest ritm. Totul venea pe fondul unor eșecuri ale trupelor lui Vladimir Putin pe câmpul de luptă și al furnizării de armament modern în Ucraina.

În acel context, Emmanuel Macron nu și-a pus problema dacă Rusia va fi învinsă și, pentru că el era sigur de acest aspect, a spus că "Rusia nu trebuie umilită". Declarația sa de atunci a fost una cu subînțeles dacă privim situația în ansamblu.

Emmanuel Macron și-a schimbat discursul despre războiul Rusia - Ucraina

La acea vreme, unii specialiști au atras atenția că nu trebuie subestimată capacitatea Rusiei, care are o armată de aproape patru ori mai numeroasă decât cea a Ucrainei. Între timp, rușii au reușit să rezolve o problemă cu care se confruntau după primul an de război, aceea a armamentului și muniției, după ce au obținut cantități imense din Coreea de Nord.

Astfel, la aproape doi ani distanță, discursul lui Emmanuel Macron s-a schimbat.

"Dacă Rusia va câștiga acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero. Este ceva existențial pentru Europa noastră și pentru Franța", a spus Macron, potrivit TF1.

Liderul de la Paris a ținut să clarifice și o declarație pe care a făcut-o recent, în care spunea că Occidentul ar putea trimite trupe în Ucraina, în caz de nevoie.

"Nu vom purta niciodată o ofensivă, nu vom prelua niciodată iniţiativa. Dacă situaţia se deteriorează,trebuie să fim pregătiţi şi vom fi pregătiţi să luăm deciziile care se impun pentru ca Rusia să nu câştige niciodată", a menționat Macron.

El a subliniat că securitatea Franței "are nevoie de înfrângerea Rusiei". Însă pentru asta, ucrainenii au nevoie urgentă de armament și muniție, numai că disputele politice interne din SUA au făcut ca ultimul pachet de ajutor militar să fie blocat de câteva luni. Astfel, Macron a comentat și acest aspect și a precizat că cei care "pun astfel de limite aleg înfrângerea".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE