Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pericolul extremismului la alegerile europarlamentare. Extrema-dreaptă ar putea avea mai multă influență în viitorul Parlament European

Cu trei luni înaintea alegerilor europarlamentare, extrema-dreaptă rămâne una dintre principalele provocări. Chiar dacă popularii europeni și alianța socialiștilor-democrați conduc în sondaje, analizele arată că populiștii și naționaliștii ar putea câștiga suficiente mandate pentru a influența politicile europene în următorii cinci ani.

Principalele grupuri politice europene, Partidul Popular European și Alianța socialiștilor -democrați continuă să conducă în opțiunile de vot, în perspectiva alegerilor pentru Parlamentul European. Cu toate acestea, este de așteptat să obțină mai puține mandate față de alegerile din 2019, potrivit proiecțiilor realizate de think tankul Consiliul European pentru Relații Externe. Există riscul ca, pentru prima oară, extrema dreaptă să formeze o coaliție puternică în viitorul Parliament European.

Partidele de extrema-dreaptă ar putea obține mai multe mandate

Chiar dacă popularii europeni vor obține victoria, iar Ursula von der Leyen va fi realeasă președintă a Comisei Europene, marele câștigător ar putea fi extrema-dreaptă. Grupul naționaliștilor Identitate și Democrație, din care face parte si partidul lui Marine le Pen, ar putea ajunge la 98 de mandate față de 58 câte are acum.

De altfel, extrema dreaptă, cu vederi antieuropene, a câștigat teren la nivel național în mai multe state membre, fie că vorbim despre Slovacia, Franța, Germania sau Țările de Jos. Tendințele de la nivel național se vor reflecta și în rezultatul alegerilor europene.

În Slovacia, puterea a fost preluată de populistul Robert Fico, în timp ce alegerile din Olanda au fost câștigate de extremistul Geert Wilders. Partidul Libertății condus de Wilders este creditat cu prima șansă în alegerile pentru Parlamentul European.

În Germania, alegerile europene reprezintă un veritabil test. Extrema reprezentată de Alternativa pentru Germania ar putea fi legitimată al doilea cel mai mare partid al țării, după Uniunea Creștin-Democraților. Și în Estonia, Finlanda, Bulgaria, România, Portugalia și Spania extremiștii se află pe locul doi sau trei.

În Franța, cel mai probabil, Adunarea Națională a lui Marine Le Pen va obține o victorie în scrutinul european, în pofida eforturilor președintelui Emmanuel Macron de a bloca ascensiunea naționaliștilor.

Populiștii premierului ungar Viktor Orban, dar și extremiștii de la Frații Italiei condus de Giorgia Meloni ar putea face si ei front comun în viitorul legislativ european.

Politicile europene privind migrația, dar și sprijinul pentru Ucraina și noua strategie a Uniunii Europene în materie de apărare ar putea fi influențate, sub presiunea forțelor naționaliste și populiste.

Alegerile europarlamentare 2024 au loc în perioada 6-9 iunie. 400 de milioane de europeni vor fi chemați să aleagă peste 700 de reprezentanți.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE