Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anul electoral 2024, crucial pentru politica din România. Ar putea ajunge partidele de extremă dreapta la putere?

România, stat membru al Uniunii Europene, va organiza alegeri europarlamentare, locale, prezidențiale și parlamentare în 2024, motiv pentru care anul viitor se anunță a fi unul crucial pentru scena politică a țării și pentru Europa, în contextul în care formațiunile de extremă dreaptă continuă să câștige teren.

În România, partidul AUR, o formațiune de extremă-dreapta, a devenit din ce în ce mai popular și ar putea face parte într-o coaliție guvernamentală anul viitor, în urma alegerilor parlamentare, potrivit Euronews.com.

”Aceste alegeri sunt importante atât pentru situația politică din România, cât și pentru întreaga Uniune Europeană, unde extrema dreaptă a crescut în popularitate în multe state membre, precum Suedia, Slovacia și acum Olanda", a declarat pentru Euronews Fernando Casal Bertoa, profesor asociat de politici comparate la Universitatea din Nottingham.

Alegerile din 2024 ar putea înseamna ”o direcție complet nouă pentru țară”, a adăugat el.

Un sondaj recent realizat de institutul INSCOP, publicat la începutul lunii noiembrie, a arătat că Guvernul de coaliție, format de PSD și PNL, nu va obține o majoritate absolută la alegerile parlamentare de anul viitor.

În 2023, coaliția guvernamentală s-a luptat pentru a menține sub control finanțele publice ale țării, context în care extrema dreapta a câștigat teren în România.

Studiul comandat de publicația News.ro și realizat pe un eșantion de 1.100 de persoane în perioada 23 octombrie - 2 noiembrie - relevă că 29,5% dintre români ar vota pentru PSD, partidul condus de premierul Marcel Ciolacu, iar 18,4% pentru liberali la alegerile parlamentare din 2024.

Potrivit sondajului INSCOP, partidul ultranaționalist de opoziție Alianța pentru Unitatea Românilor (AUR) ar beneficia de sprijinul a 20,2% dintre alegători, ceea ce înseamnă că formațiunea ar putea depăși scorul PNL.

Cum a intrat AUR în Parlament cu sprijin din Diaspora

AUR, un partid prea puțin cunoscut și înființat cu toamna anului 2019, a intrat în Parlament, după ce a obținut un scor de 9% la alegerile parlamentare din decembrie 2020, De atunci, partidul a câștigat în mod constant mai mult sprijin în sondajele de opinie.

Ascensiunea partidului s-a datorat în parte sprijinului copleșitor al diasporei românești, a explicat Alina Mungiu-Pippidi, profesor de politici publice comparate la Universitatea LUISS Guido Carli din Roma, conform sursei citate.

”Are un procent mare de persoane slab calificate, marginale, care de fapt lucrează doar sezonier în Europa. I-am numit, spre indignarea unora, «lumpen-diaspora», ca să-l parafrazez pe Karl Marx", a afirmat Mungiu-Pippidi, referindu-se la un termen care, în context marxist, indică o populație neinteresată de progresul revoluționar.

"Aveau nevoie de o alternativă radicală (...) la sistemul politic existent și au găsit-o" în AUR, a adăugat ea.

De asemenea, pandemia a "contribuit enorm" la ascensiunea AUR, la fel cum a ajutat Alternativa pentru Germania (AfD) să își crească baza electorală, a spus Mungiu-Pippidi.

"Ei au fost partidul anti-vaccin, iar în România - tot cu complicitatea bisericii ortodoxe - jumătate din populație nu s-a vaccinat. Acesta a fost principalul vânt în pânzele lor", a adăugat profesoara de politici publice.

Nemulțumirea oamenilor față de modul în care este guvernată țara a alimentat sprijinul pentru partidele de extremă dreapta

"La fel ca în Olanda, oamenii sunt foarte nemulțumiți de modul în care este guvernată țara", a declarat pentru Euronews Claudiu Tufiș, profesor asociat de Științe Politice la Universitatea din București, explicând popularitatea partidului de extremă dreapta.

"Nu există foarte multă reprezentare în sistemul politic românesc, cam aceeași coaliție conducând neîntrerupt țara de aproape 10 ani. Ei caută pe cineva care să le vorbească propria limbă", a adăugat el.

AUR afirmă că reprezintă "familia, națiunea, credința și libertatea", însă Mungiu-Pippidi a declarat pentru Euronews că, de fapt, partidul reprezintă "antistiința, fundamentalismul creștin și suveranismul".

De asemenea, s-a poziționat ca fiind un partid anticorupție, într-o perioadă în care România s-a confruntat cu o serie de scandaluri de corupție. De acest context au profitat și alte partide populiste din Europa, precum Mișcarea Cinci Stele (Movimento 5 Stelle) din Italia.

Totodată, AUR se opune căsătoriilor între persoane de același sex și a cerut unirea Republicii Moldova cu România. În 2018, fondatorul AUR - fostul jurnalist Claudiu Târziu - a cerut organizarea unui referendum care a încercat să interzică căsătoriile între persoane de același sex, demers care a eșuat.

Care este perspectiva în care AUR ar face parte dintr-o coaliție guvernamentală

Profesorul Casal Bertoa consideră că scenariul în care AUR ar putea face parte dintr-o coaliție guvernamentală alături de PSD va depinde de rezultatul alegerilor parlamentare.

”Liberalii ar putea dori să guverneze cu partidul de extremă-dreapta, dar nu în subordinea acestuia - deci ar putea să-i aducă (la putere) dacă au o susținere mai mare decât AUR, dar nu invers. Este greu de prezis", a continuat el.

”Dar orice este posibil. Am observat în Europa o tendință de normalizare a extremei drepte și a extremei stângi, iar alegerile din Olanda sunt un exemplu clar în acest sens.

Mă așteptam ca AUR să câștige un pic mai mult decât a câștigat în ultimul tur de scrutin", a spus Tufis.

”Dar probabil că vor fi într-o poziție care nu îi va permite să formeze o coaliție, partidele politice susțin că AUR ar trebui ținut la distanță", a continuat el.

"Probabil că este mai probabil ca social-democrații și liberalii să continue cu aceeași coaliție pe care au avut-o în ultimii 10 ani."

Cu nivelul de susținere estimat în prezent în sondaje, AUR ar putea obține între 8 și 11 eurodeputați după alegerile europarlamentare din iunie 2024. Este probabil ca atunci partidul să se alieze cu Frații Italiei, formațiunea condusă de premierul italian Giorgia Meloni, despre care președintele AUR, George Simion, a spus că este "un model politic pentru noi".

UE urmărește evoluțiile din politica României

Casal Bertoa consideră că Uniunea Europeană urmărește îndeaproape ceea ce se întâmplă în România, precum și în alte țări, precum Spania și Olanda, "iar lucrul cel mai bun este că UE are mecanisme de intervenție în cazul în care aceste partide de extremă dreapta amenință democrația sau statul de drept”.

Din punctul său de vedere, problema este că ”nu are nicio modalitate de a opri ascensiunea extremei drepte”.

Totodată, chiar dacă AUR ar obține un scor mare la alegerile europarlamentare, reprezentanții acestei formațiuni "vor fi controlați în cadrul Parlamentului European”, consideră profesorul Claudiu Tufiș.

În schimb, Alina Mungiu-Pippidi crede că UE nu are niciun motiv de îngrijorare în privința AUR.

”România este bine controlată de o coaliție de stânga-dreapta solid susținută de serviciile sale secrete mult prea puternice și de establishmentul său militar", a spus ea.

"Biserica poate flirta cu AUR, dar ea stă întotdeauna alături de establishmentul puterii. AUR va fi cooptat, ca toți radicalii dinaintea lor, cu avantaje guvernamentale, deși până atunci ar putea oferi câteva momente colorate în Parlamentul European", a adăugat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE