Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj INSCOP pentru alegerile parlamentare 2024: PSD se menține pe primul loc, urmat de PNL și AUR. USR, în creștere

PSD ocupă primul loc în intențiile de vot pentru alegerile parlamentare din 2024, arată un sondaj INSCOP realizat la comanda News.ro. Pe locurile 2 și 3 sunt PNL și AUR, în timp ce pe locul patru se situează USR, care înregistrează o creștere a intenției de vot.

PSD are 28,7% din intenția de vot a alegătorilor care au declarat că merg sigur la vot, în scădere față de sondajul precedent, care-i situa pe social-democrați la 31,0%.

Pe locul doi se situează PNL, cu 18,9%, în scădere față de sondajul precedent, care îi situa pe liberali la 20,4%.

La o diferență de numai 0,3 procente se situează AUR, cu 18,6%, în scădere față de sondajul precedent, care situa partidul la 19,7%.

Partidele USR și SOS România înregistrează creșteri

USR înregistrează o creștere a intenției la vot, fiind pe locul 4, cu 14,6% (creștere cu 2,6 procente față de sondajul precedent).

O creștere în intenția de vot înregistrează și partidul SOS România, care a ajuns la 4,0%, de la 3,1%.

”Principalele trei partide, PSD, PNL și AUR sunt într-un ușor regres al intenției de vot comparativ cu luna precedentă. Doar USR și SOS România înregistrează creșteri ușoare. Constatăm în ultimele luni o așezare a PSD în intervalul 28-30%, în timp ce AUR oscilează în intervalul 18-22%, iar PNL în intervalul 18-20%. AUR pare să își fi încetinit tendința de creștere, stabilizându-și scorul în jurul procentului de 20%. O posibilă explicație ar putea fi dată de ascensiunea SOS România care captează electoratul care rezonează la mesaje ultra-radicale. Pe de altă parte, USR pare să crească ușor pentru prima dată în ultimele luni, însă rămâne de văzut dacă această evoluție este una conjuncturală sau o tendință clară.”, a declarat Remus Stefureac, directorul INSCOP Research.

Respondenți: România se îndreaptă într-o direcție greșită

68.6% dintre români sunt de părere că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcție greșită (față de 69.5% în septembrie 2023), în timp ce 23.4% cred că se îndreaptă într-o direcție bună (față de 21.1% în septembrie 2023), iar 8% nu știu sau nu răspund.

Sondajul INSCOP a fost realizat în perioada 23 octombrie – 2 noiembrie 2023, prin metoda interviului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE