Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PORTRET. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, în cursa pentru al doilea mandat

Ursula von der Leyen este președinta Comisiei Europene. Ea a fost nominalizată de Consiliul European în vara lui 2019. Parlamentul European a confirmat prin vot numirea ei în funcția de șefă a legislativului comunitar.

Creștin-democrata germană Ursula von der Leyen este prima femeie care, începând din 2019, conduce Comisia Europeană. Are 65 de ani și, prin urmare, s-ar putea pensiona. Dar nu acesta îi este planul. Vrea să rămână președinta puternicei Comisii până în 2029, pentru a continua proiectele finalizate doar pe jumătate, cum ar fi neutralitatea climatică a economiei europene sau aderarea Ucrainei la Uniune.

"Cred că Ursula von der Leyen a făcut o treabă bună aici. Cunosc meseria și dificultățile sale. Nu este doar cel mai important job pe care UE îl are de oferit, ci și cel mai dificil. Nu toată lumea îl poate face. Ea poate”, a apreciat predecesorul ei în funcție, luxemburghezul Jean Claude Juncker, într-un interviu oferit postului public german de radio Deutschlandfunk în toamna anului 2023.

Ursula von der Leyen este al doilea președinte german al Comisiei Europene, după Walter Hallstein (CDU), care a fost primul președinte al Comisiei Comunității Economice Europene.

Președinta Comisiei Europene va deschide lista candidaților creștin-democrați pentru alegerile europene. Von der Leyen vrea un al doilea mandat la șefia Executivului comunitar.

VEZI GALERIA
5 imagini

Ce șanse are?

La Berlin, la o reuniunea partidului său, Uniunea Creștin Democrată (CDU), din 19 februarie 2024, Ursula von der Leyen și-a declarat oficial disponibilitatea de a candida pentru un nou mandat. Iar liderul partidului, Friedrich Merz, a confirmat că, în unanimitate, conducerea CDU a nominalizat-o pe von der Leyen prima de listele de candidați ale Partidului Popular European pentru alegerile din iunie. Zilele acestea, la București, ar urma să fie confirmată de toate formațiunile creștin democrate din PPE.

Decizia desemnării șefului Comisiei se află însă și la cei 27 de șefi de stat și de guvern ai Uniunii Europene. Ei au dreptul de a face sugestii. ”Șansele lui von der Leyen nu sunt rele, dar cu siguranță nu va fi ușor”, consideră Janis Emmanouilidis, care monitorizează de mulți ani, pentru think tankul European Policy Center de la Bruxelles, acțiunile liderilor UE.

Poziția de șef al Comisiei este doar o parte a unui pachet general care trebuie decis în vară, explică Emmanouilidis. Președintele Consiliului European, reprezentantul UE pentru afaceri externe și președintele Parlamentului European ar trebui, de asemenea, negociați. Acest lucru necesită unanimitate între statele membre. 

Premierul maghiar Viktor Orban, un adversar politic acerb al Ursulei von der Leyen, ar putea bloca realegerea politicianei germane. ”Cu siguranță va cere un preț”, spune observatorul politic Emmanouilidis.

Parlamentul European trebuie să fie de acord

"În plus”, adaugă reprezentantul think-tankului de la Bruxelles, ”va mai fi nevoie și de aprobarea Parlamentului European. În 2019 a fost deja votată la limită".

Procedura prevede că eurodeputații trebuie să confirme președintele Comisiei pe baza unei propuneri a șefilor de stat și de guvern. În 2019, von der Leyen a primit doar o majoritate restrânsă de nouă voturi. De data aceasta, constituirea unei majorități va fi probabil și mai dificilă pentru că, potrivit sondajelor, mai mulți populiști de dreapta și candidați imprevizibili vor câștiga mandate în legislativul care are în total 720 de locuri.

Un al doilea mandat în funcție este puțin probabil să fie mai ușor. Din 2025, Ursula von der Leyen trebuie ia în calcul posibilitatea ca Donald Trump să guverneze din nou la Casa Albă de la Washington. Cei doi nu au o relație bună și Trump nu uită. Un război comercial intens între SUA și Europa ar putea să apară la orizont.

În 2022, la scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia, Ursula von der Leyen le-a mulțumit românilor.

Preşedinta Comisiei Europene a declarat, că România este un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa, menţionând că ţara noastră a ajutat nu numai refugiaţii din Ucraina, dar şi Republica Moldova.

"România a oferit un exemplu înduioşător pentru întreaga lume când a început războiul. România a ajutat toţi refugiaţii de la Vama Siret, oferindu-le pături, apă, alimente. Oamenii şi-au deschis uşile propriilor case pentru refugiaţi, s-au organizat prin mediile de socializare misiuni de strângere de fonduri, populaţia română este pregătită să primească refugiaţii.

România nu doar că îi primeşte în casele lor pe refugiaţi, dar ajută şi Republica Moldova şi asigură generatoare de electricitate deosebit de importante pentru Moldova.

România a asigurat medicamente pentru Ucraina. Dumneavoastră sunteţi un exemplu extraordinar de solidaritate în Europa. Vă mulţumesc din suflet pentru exemplul dat", a spus Ursula von der Leyen, într-o declaraţie comună de presă cu preşedintele Klaus Iohannis.

Cele 6 priorități ale Comisiei von der Leyen

Comisia Europeană a publicat pe 1 martie o prezentare generală a principalelor rezultate obținute de colegiul comisarilor de la preluarea mandatului la 1 decembrie 2019.

6 priorități ale Comisiei von der Leyen:

1. Un Pact verde european

Elaborarea unei noi strategii de dezvoltare pentru a transforma Uniunea Europeană într-o economie modernă, neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon, eficientă din punct de vedere al resurselor, sustenabilă și competitivă.

2. O Europă pregătită pentru era digitală

Consolidarea suveranității digitale, acordând atenție în mod clar datelor, tehnologiei și infrastructurii pentru o transformare digitală de care să beneficieze toți europenii.

3. O economie în serviciul cetățenilor

Crearea unui mediu de investiții mai atractiv și susținerea unei dezvoltări care să genereze locuri de muncă de calitate, în special pentru tineri și pentru firmele mici.

4. O Europă mai puternică în lume

Susținerea multilateralismului și a unei ordini globale bazate pe reguli, printr-o abordare coordonată a acțiunii externe și o voce europeană unită în lume.

5. Promovarea modului nostru de viață european

Asigurarea unei Uniuni Europene sociale și economice a egalității, toleranței și echității pentru toți cetățenii, bazată pe statul de drept.

6. Un nou elan pentru Europa democratică

Consolidarea rolului cetățenilor europeni în procesele decizionale și de prioritizare ale Europei, în același timp protejând democrația noastră de interferențe externe.

La toate acestea s-au adăugat gestionarea crizelor cu care UE s-a confruntat direct.

Documentul dat publicității prezintă în detaliu modul în care Comisia și-a menținut angajamentul cu privire la cele șase priorități pe care le-a stabilit la începutul mandatului, identificând în același timp soluții la unele dintre cele mai mari încercări cu care s-a confruntat Europa vreodată.

De la combaterea unei pandemii mondiale la abordarea fenomenelor meteorologice extreme provocate de schimbările climatice, de la răspunsul la războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei la gestionarea celei mai grave crize energetice din ultimele decenii: această prezentare generală arată modul în care actuala Comisie, în pofida presiunilor exercitate de mai multe crize, și-a intensificat eforturile și a abordat în mod direct provocările.

A luat măsuri în urma preocupărilor exprimate de europeni și a reușit să abordeze provocări cruciale cu care se confruntă generațiile viitoare de europeni.

Pe scena mondială, actuala Comisie a ajutat UE să devină mai puternică și mai îndrăzneață, ridicându-se la înălțimea provocărilor geopolitice actuale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE