Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PORTRET. Nicolas Schmit, contracandidatul Ursulei von der Leyen pentru a conduce Comisia Europeană

Politicianul luxemburghez Nicolas Schmit, actualul comisar european pentru muncă, este unicul candidat al Partidului Socialiştilor Europeni (PES) pentru a conduce lista socialiştilor la alegerile europarlamentare din iunie şi, prin urmare, pentru a conduce Comisia Europeană în legislatura 2024-2029.

Ursula von der Leyen ar avea prima șansă

Socialiştii sunt astfel primul dintre marile grupuri politice din Parlamentul European care-şi aleg capul de listă pentru alegerile din iunie - deşi nu este încă o nominalizare oficială -, în timp ce actuala preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este aşteptată să confirme dacă doreşte încă un mandat în acest post şi să conducă lista Partidului Popular European (PPE).

În sondajele pentru scrutinul european din iunie, socialiştii sunt pe locul doi, în urma popularilor, prin urmare Ursula von der Leyen ar avea prima şansă pentru a obţine din nou postul de şefă a executivului comunitar.

Dar ea va trebui să convingă de asemenea şefii de stat şi de guvern ai statelor UE, iar apoi şi noul Parlament European, pentru care aceleaşi sondaje arată că o alianţă între grupurile politice progresiste (popularii, socialiştii, Verzii şi Renew) ar putea fi de data aceasta mai dificilă în urma creşterii popularităţii partidelor conservatoare şi de extremă-dreaptă.

Cine este Nicolas Schmit

Nicolas Schmit (născut la 10 decembrie 1953) este un politician luxemburghez care servește în calitate de comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale din 2019. Membru al Partidului Muncitorilor Socialiști din Luxemburg (LSAP), a fost anterior membru al guvernului Luxemburgului din 2004 până la 2019 și membru al Parlamentului European (MEP) în 2019.

Schmit a studiat economia în Franța la Institut d'études politiques d'Aix-en-Provence.

În 1979, Schmit și-a început cariera politică și diplomatică ca atașat în biroul primului ministru din Luxemburg, urmat de Ministerul de Externe. În 1989, a devenit secretar al delegației LSAP (Partidului Muncitorilor Socialiști din Luxemburg), în Camera Deputaților. A fost numit în Consiliul de Stat la 29 octombrie 1991, în locul lui René Grégorius.

În 2004, Schmit a fost numit în primul guvern Juncker-Asselborn ca ministru-delegat pentru afaceri externe și imigrație, lucrând sub conducerea lui Jean Asselborn ca ministru al afacerilor externe.

După alegerile din 2009, în care Schmit a fost ales pentru circumscripția Est ca unic deputat LSAP, el nu și-a ocupat locul, ci a fost din nou numit în guvern. A fost promovat în funcția de ministru al Muncii, Muncii și Imigrării din Luxemburg. El este președintele rețelei EPSCO (Formațiunea Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO) a Consiliului) a Partidului Socialiștilor Europeni.

De la alegerile europene din 2019, Schmit este deputat în Parlamentul European, unde face parte din grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților (S&D). De atunci, el face parte din Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale.

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu: "Comisarul european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale, Nicolas Schmit, cunoaşte foarte bine România şi ne-a sprijinit în modificarea PNRR-ului, scoaterea pragului de 9,4% pentru pensii şi realizarea măsurilor sociale adoptate de Guvernul României, precum noua lege a pensiilor. Totodată, acesta este iniţiatorul programului european SURE prin care au fost acordate peste 3 miliarde de euro României pentru protejarea locurilor de muncă în timpul pandemiei", aminteşte eurodeputatul PSD.

Nicolas Schmit "cunoaşte bine Partidul Social Democrat şi are o relaţie foarte bună cu preşedintele Marcel Ciolacu, cu care s-a întâlnit în nenumărate rânduri. Nu în ultimul rând, consider că Nicolas este o alegere bună şi pentru că am lucrat mult împreună şi am văzut implicarea sa pentru o Europă mai umană, socială şi care îşi respectă toţi cetăţenii, iar în prezent colaborăm foarte bine pentru implementarea Anului European dedicat Competenţelor şi creionarea bugetului european", mai menţionează Victor Negrescu.

Ce este un „Spitzenkandidat”

Diviziunile legate de războiul din Orientul Mijlociu, acordul de migrație Italia-Albania și alte evenimente politice care au implicat lideri socialiști au subliniat fragilitatea familiei socialiste europene în timpul ultimului său congres de la Málaga, cu doar șapte luni înainte de următoarele alegeri europene. Evenimentele și întâlnirile politice vor avea loc alături de congres de vineri, 1 martie.

Procedura care permite unui politician să se prezinte drept candidat de lider („Spitzenkandidat”) al socialiștilor europeni s-a închis pe 17 ianuarie.

Aşa-numitul sistem ''Spitzenkandidat'' a fost introdus în 2014, pentru a impulsiona participarea votanţilor la procesul electoral cu scopul de arăta că funcţia de preşedinte al Comisiei Europene este oferită reprezentantului partidului european care obţine cele mai multe mandate în alegerile pentru Parlamentul European.

În anul 2014, după ce PPE a câștigat alegerile cu 221 de locuri, liderii UE au respectat sistemul inedit și l-au numit pe Jean-Claude Juncker, candidatul principal al partidului, în funcția de președinte al Comisiei. Hemiciclul a aprobat apoi candidatura acestuia cu majoritate absolută.

Cu toate acestea, în 2019, lucrurile au luat o întorsătură surprinzătoare: candidatul declarat al PPE, Manfred Weber, a fost dat la o parte de către liderii UE (în special de către Emmanuel Macron, din Franța). Această respingere a dus la apariția surprinzătoare a Ursulei von der Leyen, care fusese total absentă în timpul cursei.

Numirea lui von der Leyen i-a determinat pe analiști și jurnaliști să declare că Spitzenkandidaten a murit.

Cursa din 2024 vine cu o încercare de a reînvia sistemul.

Viziunea S&D

S&D, grupul parlamentar al Partidului Socialiștilor Europeni, este al doilea grup ca mărime din Parlamentul European. Este, de asemenea, unul dintre cele mai vechi grupuri politice din Parlament, fiind reprezentat încă de la primele alegeri directe din 1979.

Viziuea S&D: ”Grupul S&D militează pentru o societate europeană favorabilă incluziunii, bazată pe principiile libertății, egalității, solidarității, diversității și corectitudinii. Eurodeputații S&D s-au angajat să lupte pentru justiție socială, locuri de muncă și creștere economică, drepturile consumatorilor, dezvoltare durabilă, reforma pieței financiare și drepturile omului pentru a crea o Europă mai puternică și mai democratică și un viitor mai bun pentru toată lumea. În vremurile actuale de criză, prioritatea Grupului S&D este de a combate șomajul și de a se asigura că societățile și piețele noastre devin mai echitabile. Dorim să redăm oamenilor încrederea în UE și speranța pentru viitorul lor. Aceste principii ne inspiră activitatea de zi cu zi, în Parlamentul European și nu numai.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE