Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce sunt candidații ”cap de listă” și cum funcționează sistemul ”Spitzenkandidaten”

”Spitzenkandidat” înseamnă ”candidat principal” - ”cap de listă” în limba germană și, în contextul UE, se referă la candidatul principal al unui partid politic european pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Aceste partide sunt grupări la nivel european, alcătuite din partide similare din punct de vedere politic din diferite națiuni.

Astfel, partidele aleg un candidat care să fie imaginea grupării lor și potențialul viitor președinte al Comisiei Europene.

Cum funcționează sistemul ”spitzenkandidat”

După desfășurarea alegerilor europarlamentare, partidul european care reușește să formeze o coaliție majoritară de guvernare își va vedea probabil spitzenkandidatul președinte al Comisiei.

Consiliul European propune un candidat pentru președinție, ținând cont de alegerile pentru Parlamentul European”. Candidatul propus de partidul care obține cele mai multe mandate este primul luat în considerare.

Parlamentul European votează apoi candidatul, fiind necesară o majoritate pentru ca acesta să fie confirmat în funcția de președinte al Comisiei.

În cazul în care candidatul nu obține majoritatea necesară, Consiliul European propune un nou candidat în termen de o lună, care va fi ales prin aceeași procedură.

Cine sunt candidații ”cap de listă”

Grupul Partidului Popular European (PPE) a ales-o pe Ursula von der Leyen (Germania) pentru poziţia de candidat "cap de listă" pentru alegerile europene. Decizia a fost luată pe 7 martie 2024, la congresul partidului care a avut loc la Bucureşti.

Candidatul "cap de listă" pentru Partidul Socialiştilor Europeni (PES), Nicolas Schmit (Luxemburg) a fost nominalizat în timpul congresului care a avut loc la Roma pe 2 martie 2024.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann (Germania), Sandro Gozi (Italia) şi Valerie Hayer (Franţa) vor fi candidaţii principali pentru Renew Europe Now (care include Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Partidul Democrat European şi Renaissance), anunţ făcut pe 20 martie 2024.

Pentru Partidul Verzilor Europeni, Terry Reintke (Germania) şi Bas Eickhout (Olanda) au fost aleşi pentru poziţia de candidaţi "cap de listă". Decizia a fost luată la congresul desfăşurat la Lyon pe 2 februarie 2024.

Walter Baier (Austria) va fi candidatul Stângii Europene, în urma alegerii acestuia la congresul care a avut loc la Ljubljana pe 24 februarie 2024.

Grupul Identitate şi Democraţie (ID) şi grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR) nu şi-au desemnat oficial niciun candidat "cap de listă".

O dezbatere între candidaţii principali, organizată de Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), va avea loc în după-amiaza zilei de 23 mai, în hemiciclul Parlamentului European de la Bruxelles.

Calendarul alegerilor din 2024

Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.

Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.

  • 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
  • 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
  • 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE