Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Doamne, mor mâine-poimâine. Vreau să văd și eu aici asfaltul ăsta turnat”. În Chirnogi, sătenii sunt preocupați de propriile dureri și mai puțin de UE

În Călărași, în comuna Chirnogi, am găsit tot satul adunat la derby. E rivalitate mare între Chirnogi și Radovanu, așa că în sâmbăta vizitei noastre toată suflarea era în tribune. Printre șuturi mai mult sau mai puțin pe spațiul porții, apar și golurile, când e vorba de politica europeană. Oamenii știu sigur că le-ar fi mai bine dacă cei care le cer acum voturile s-ar preocupa cu adevărat să aducă fonduri europene la ei în comună.

Derby cu goluri europarlamentare la Chirnogi

Cristian Popa, jurnalist Euronews: „Bun venit în localitatea Chirnogi. Este o comună din vestul județului Călărași, care are puțin peste 6600 de suflete, în scădere față de anul 2011, când la recensământul de atunci numărul locuitorilor era de peste 7400. Este un mix extrem de interesant între zone foarte cochete aici, într-un mediu rural, dar și foarte multe ulițe unde nu ai să găsești asfalt, ai să găsești pietriș. Ce să mai vorbim de canalizare... Haideți să vedem părerile oamenilor cu privire la alegerile care urmează”.

Am ajuns în Chirnogi într-o zi de sâmbătă, zi de mare sărbătoare... microbistică. E derby, se joacă meci important cu echipa din Radovanu, tradiționalii rivali din comuna aflată la doar 11 minute de mers cu mașina.

Cristian Popa, jurnalist Euronews: „Este ora 17.00 și, practic, locuitorii din Chirnogi au uitat de politică, au uitat de toate problemele pentru că ceea ce se întâmplă undeva în față este meciul care are miza cea mai mare. Meciul în care se confruntă cu rivalii de ani de zile, iar o victorie ar însemna cu siguranță spălarea tuturor necazurilor și supărărilor”.

Bine, mă! Oooo!

A fost aproape!

Ăștia cu albastru sunt ai noștri și ceilalți sunt oaspeții. Noi suntem Chirnogi și ei sunt Radovanu. Comuna Radovanu.

Reporter: Dar văd că scrie Steaua pe tricouri.

Steaua Roșie Radovanu.

Reporter: Este ceva lume.

Localnic: Vedeți și dumneavoastră! Față de anumite localități... Mai ales că e un derby ăsta. De fapt, e un joc decisiv pentru ocuparea poziției a patra. Cei care merg în play-off, de la noi în jos e play-out. Dacă ei câștigă, intră ei, dacă noi, intrăm noi. Așa că e ca un derby. Și mai ales că suntem și rivali.

Dacă la meci n-a fost loc de politică europeană, găsim mai mult interes pe la sătenii care și-au făcut de treabă pe lângă casă.

Reporter: Uniunea Europeană este importantă?

Localnic: Păi, dar cum să nu fie importantă?! Ajută primăriile, ajută pe ăștia care vor să facă toate treburile.

Reporter: Nu intrați în categoria celor care spun că nu e bună!

Localnic: N-are cum, domnule. Păi, ăla care spune că nu e bună nu e sănătos la cap.

La peste 2300 de kilometri distanță de Bruxelles, tanti Maria știe cum ar trebui să fie reprezentanții României în Parlamentul European. Dar își aduce aminte repede și de cei de aici și-i trece imediat cheful de a mai face politică.

Reporter: Uniunea Europeană are un rol?

Tanti Maria: Păi, are un rol foarte important și este foarte bine. V-am zis, dar acum să meargă oameni capabili, care să știe cum să prezinte situația.

Reporter: Asta cu oamenii capabili e o treabă valabilă doar pentru europarlamentare?

Tanti Maria: Nu, nu, pentru europarlamentare, pentru tot ce conduce în Parlamentul și Guvernul României. Adică n-ar trebui să intre în Parlamentul României oameni... Sunt și needucați, nu mai vorbim de asta, dar oameni care nu au studii. Legiferează pentru țara asta, nu?! Ei ne decid legile care se fac.

Cum e balanța asta? Când v-ați uitat la televizor?

Lăsați, vorbim prea mult, n-are sens, avem treabă.

Și politica cui i-o lăsăm?

Lăsați-o încolo, că degeaba facem politică, că tot nu ne ascultă nimeni.

„Suntem doar cu numele în Uniunea Europeană, dar nu și cu faptele”

Oamenii au propriile dureri și nemulțumiri. Până la dezbateri despre politica europeană, și-ar dori să vadă măcar o urmă de asfalt pe ulițele din sat.

Ilie Ștefan: A turnat asfalt colo, colo. Pe partea aia nu e nimeni. Acolo a turnat asfalt. Aici...

Reporter: Bălegar.

Ilie Ștefan: Da. Aici aștept și eu. Măi, Doamne, mor mâine-poimâine. Vreau să văd și eu aici asfaltul ăsta turnat.

De la cârciuma din sat, oamenii văd mai greu parcursul european al României și proiectele care le-ar putea îmbunătăți viața.

Reporter: Uniunea Europeană e un lucru bun?

Localnic: Știți cum e?! Ne cam depășește.

Reporter: Dacă ați avea în față un parlamentar, ce sfaturi i-ați da sau cum l-ați îndruma, ce i-ați spune sau ce-ar trebui să facă ca viața oamenilor să fie mai bună?

Localnic: Credeți că, dacă îi spunem noi, se schimbă ceva?! Ei își fac jocurile lor, treburile lor, noi, pe ale noastre.

Reporter: O să mergeți la vot?

Localnic: Mergem.

Comuna Chirnogi a pierdut 11% din populație în ultimii zece ani. Condițiile grele, lipsa de perspective, toate i-au făcut pe mulți să ia calea străinătății. Acum, când mai vin pe acasă, văd mai clar diferențele.

Localnică din Chirnogi: Stau în Belgia, cu fata, cu nepoții, cu tot.

În Belgia?

Da, la Bruxelles!

Reporter: De câtă vreme? De cât timp?

De vreo doi ani.

Reporter: Și când mergeți așa prin sat, prin Chirnogi?

Mi se pare mai frumos decât altădată. Adică mai aranjat, am înțeles că mai pavează, asfaltează niște străzi.

Reporter: Dar față de traiul din Belgia?

Nu se compară. Traiul din Belgia este foarte bun, dar este la dublu preț față de România.

Chiar și pentru cei plimbați prin lume, Europa pare încă foarte departe de Chirnogi.

Reporter: Acum că ați luat gustul Belgiei, Uniunea Europeană e importantă? Cum o vedeți?

Vizavi de ei, eu zic că da. Dar vizavi de noi, mare lucru nu prea s-a schimbat.

De ce?

Suntem, cred, doar cu numele în Uniunea Europeană, dar nu și cu faptele.

Oamenii se uită la ulițele acoperite cu piatră sau țărână, își amintesc că li s-a spus despre canalizare și asfaltare că sunt proiecte în desfășurare, așa că nu le e chiar ușor să se gândească la ce ar avea de vorbit cu un candidat la alegeri. De un lucru par să fie siguri. Vocea lor nu e suficient de relevantă pentru politicieni.

Reporter: Dacă ați fi avut în față un parlamentar, care va candida, ce sfaturi i-ați da, ce i-ați transmite, ce i-ați spune, ca să facă lucrurile în folosul omului?

Localnic: Domnule, noi degeaba îi spunem, că ce are el în minte, tot aia face. Așa că nu ne răcim gura, că ne-o răcim degeaba.

Reporter: O să mergeți la vot?

Da, cum să nu?! Nu am fost în toți anii?! Mergem cu speranță, că poate-poate. Să vedem.

Localnic: Măi, șefule, europarlamentarii sunt pentru ei, măi! Se duc la salariu bun. Ce interes are de mine sau de matale?!

Reporter: Dacă ați avea un parlamentar în față, ce i-ați transmite ca viața să fie mai bună?

Localnică: Nu știm nimic. Nu ne întrebați, că nu știm. Nu știm de astea.

Reporter: Ce proiecte europene ar putea să fie benefice pentru ca viața oamenilor de aici să se schimbe în bine?

Nu știu.

Reporter: Vreau să vă întreb. Uniunea Europeană este importantă?

E multă sărăcie, măi, Vasile, că nu avem! Ce dracu'!

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE