Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Roma: Start în cursa electorală europeană. Socialiștii își lansează candidatul la șefia Comisiei Europene și programul

Pe 2 martie, Europa intră în cursa electorală pentru următorii cinci ani. Partidul Socialiştilor Europeni îşi lansează candidatul și promisiunile față de cetățenii Uniunii Europene. Socialiștii sunt primii care îl validează, la Roma, pe actualul comisar pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, să intre în competiția pentru șefia Comisiei Europene.

Nu mai departe de următoarea săptămână, și Popularii Europeni o vor propune pentru un un nou mandat pe actuala președintă a Comisiei, Ursula von der Leyen, în cadrul congresulului de la București,

Euronews România și Euronews World acoperă, prin ediții speciale, în direct, ambele evenimente.

Congresul de la Roma poate fi urmărit integral în direct pe www.euronews.ro, accesând link-ul paralel cu cel LIVE al emisiei Euronews România. Evenimentul începe pe 2 martie, la ora 10.30.

Miza pentru Europa și pentru România

Marea întrebare, acum, pentru Uniunea Europeană și în raport cu aşteptarile oamenilor, este spre ce ne îndreptăm? Europa a ajuns la o răscruce, în acest moment, din perspectiva războiului de la graniță, a provocărilor economice - creșterea inflației, a celor sociale - locurile de muncă în era inteligenței artificiale și îmbătrânirea populației.

Europa este la răscruce, însă, și din perspectiva deznodământului alegerilor americane, a viitorului NATO și a securității, cu o Rusie care vorbește inclusiv despre amenințarea nucleară.

Acum, privind spre primul congres, vom avea prima perspectivă despre viitoarea guvernare europeană. Începe cursa pentru alegerile care se vor desfășura în fiecare țară şi în care se va decide spre ce se îndreptă Europa în următorii cinci ani. 

Cine este Nicolas Schmit, contracandidatul Ursulei von der Leyen

Fost ministru al muncii luxemburghez, actual comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit are o diplomă în economie și alta în literatură franceză. Este un politician de carieră, cu discurs solid în ceea privește echitatea în muncă și accesul la un sistem public de sănătate.

Schmit militează pentru un salariu minim european și locuri de munca decente pentru toți angajații. 

Ce vor vedea telespectatorii la Euronews România și pe euronews.ro

O desfășurare politică fără precedent, discuții de culise, pe unii dintre cei mai puternici oameni din Europa și analize, din oră de oră, din partea europarlamentarilor români și a jurnaliștilor Euronews. Cât despre România - și țara noastră va decide cât va fi de apărată, cât va fi de aproape de măsurile de protecție socială din țările mai dezvoltate decât ea, dacă salariile minime din țara noatră vor fi aceleași cu cele din Franța sau Italia, dacă va intra într-o serie de politici unitare care să asigure protecția angajaților în era digitală sau care să asigure că actualilor salariați va avea cine să le plătească pensia.

Pe 2 martie vor veni primele răspunsuri. Le vom afla de la candidatul Socialiștilor la președinția Comisiei Europene dar și de la prim-miniștrii socialiști printre care Marcel Ciolacu, dar și premierul Spaniei, Pedro Sanchez ori cancelarul german Olaf Scholz.

Jurnaliștii Euronews, Meabh McMahon, Isabel da Silva, Andra Miron Diaconescu și Giorgia Orlandi vor transmite LIVE oră de oră, pe tv și platformele noastre social media, tot ce se discută la congres și vor analiza alături de premieri sau europarlamentari parcursul european. 

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE