Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sunt sau nu interesați românii să voteze la europarlamentare? Expert: ”Treburile europene nu sunt prezente atât de mult în viața de zi cu zi a românului”

Europarlamentarii Corina Crețu și Eugen Tomac, dar și Adrian Zăbavă, analist politic, au vorbit în direct la Euronews România despre interesul din ce în ce mai crescut al românilor de a vota la alegerile europene din 2024, dar și despre românii sceptici, care consideră că UE nu are deloc un impact asupra vieții lor.

Spre exemplu, potrivit celui mai recent Eurobarometru realizat de Parlamentul European, 26% dintre români sunt de părere că țara noastră nu a avut niciun beneficiu de pe urma apartenenței la Uniunea Europeană.

Adrian Zăbavă, analist politic: „E clar că și în România, astăzi, trăim din ce în ce mai acut un sentiment antieuropean, inflamat, bineînțeles, de politicienii naționali. (…) E greu de crezut că vom avea o prezență de peste 70% la alegerile europarlamentare în România. Și data trecută, chiar dacă am avut o prezență de aproape 50% în 2019, ea a fost una contextuală. De obicei, alegerile europarlamentare nu reprezintă o miză pentru electoratul român tocmai pentru că UE și treburile europene nu sunt prezente atât de mult în viața de zi cu zi a românului, cu toate că avem multe lucruri din Europa în viața noastră de zi cu zi, de la fonduri europene, până la decizii, legislație și așa mai departe. (…) Mă îndoiesc că vom vorbi de o prezență de 70 și ceva la sută (n.r. la alegerile europarlamentare din România din 2024)”.

„Cert e că o parte dintre acești oameni care astăzi se declară interesați în legătură cu ce se va întâmpla la alegerile europarlamentare sau se declară interesați de a participa, probabil că acești oameni vor veni la vot cu un sentiment ușor antieuropean”.

„Nemulțumirea oamenilor, cred, are resorturi diferite în funcție de zona UE în care se află acei oameni. (...) Sunt țări în Uniunea Europeană la un alt nivel față de noi și care se confruntă cu alte probleme. Și în cazul problemelor, ne unesc multe, dar ne diferențiază altele. Cu toate astea, aș spune că această nemulțumire se va transforma, cel mai probabil, într-un vot de blam la adresa politicienilor clasici, la adresa partidelor clasice și nu într-o lipsă a prezenței, lipsa interesului. De obicei, frustrarea, nemulțumirea se manifestă prin prezență la vot și prin vot de blam, nu prin lipsa prezenței”.

Eugen Tomac, europarlamentar: „Această diversitate, unită, face frumoasă Uniunea Europeană. (...), însă în ultimii patru ani și jumătate, UE a trecut prin foarte multe transformări și a trebuit să răspundă prompt și rapid la vulnerabilitățile cu care s-a confruntat, începând de la Brexit, criza din Sănătate, unde toată lumea aștepta soluții de la Bruxelles, deși bugetul la Sănătate nu e la Bruxelles, este la fiecare stat membru în parte, apoi a urmat criza de securitate (...)”.

„Cred și eu că prezența nu va fi de peste 75% (n.r. la alegerile europarlamentare din 2024), însă vom avea în mod sigur o prezență semnificativă majoră, poate chiar ca în 2019. Tocmai pentru că există un interes față de UE, la fel ca un interes de nemulțumire față de UE, din păcate, statul român - și aici este exclusiv vina statului - nu a creat anticorpii necesari pentru a proteja populația de valul de dezinformare care circulă prin țara noastră și care domină o bună parte din populație, oameni care, fără voia lor de cele mai multe ori, tind să creadă lucruri neadevărate”.

Corina Crețu, europarlamentar: „Trebuie să ne gândim cu toată seriozitatea la rolul nostru în Uniune și la modul în care putem contribui la proiectul european. (...) Cred că este datoria noastră să vorbim mai mult despre beneficiile apartenenței noastre la UE. Nu cred că își dorește nimeni să ne întoarcem la perioada de dinainte de UE”.

„Probabil că nu se va atinge prezența de 75% la vot. Trăind aceste vremuri dificile, presărate de război, de conflicte militare, atât în Europa, cât și în Orientul Mijlociu, alături de pandemie, toate acestea au adus inflație, sigur că există un sentiment general de nemulțumire în rândul populației și, sincer, îmi este foarte frică că toate aceste lucruri pot duce la rezultate dezastruoase pentru Uniunea Europeană, care e un proiect unic pe planetă”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE