Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eurobarometru | Românii, tot mai interesați să voteze la alegerile europarlamentare

A crescut masiv interesul românilor pentru alegerile europarlamentare. Cel puțin asta arată cel mai recent Eurobarometru realizat de Parlamentul European. Astfel, România se clasează în top cinci state cu un interes mare față de europarlamentare.

Potrivit sondajului, dintre românii care au fost chestionați, 75% au spus că ar merge să voteze dacă alegerile europene ar avea loc într-o săptămână. Este al cincilea procent din Uniunea Europeană, după Danemarca, Olanda, Suedia şi Polonia. Grecia are același procent pe care îl are și România.

În ceea ce privește România, spre comparație, în urmă cu cinci ani, un studiu similar realizat cu câteva luni înainte de alegerile din mai 2019, arăta că 55% dintre români ar merge să voteze la europarlamentare. Vorbim așadar de o creștere de 20 de puncte procentuale. Este a doua creștere din Uniunea Europeană după Polonia şi la egalitate cu Slovacia.

Participanții la sondaj au mai fost întrebați, printre altele, și despre imaginea pe care o au despre Uniunea Europeană. În șase state membre, peste jumătate dintre cetățeni declară că au o imagine pozitivă despre Parlamentul European. În România, 49% spun că au o imagine pozitivă, 35% neutră și 14% negativă.

La capitolul beneficii de pe urma apartenenței la Uniunea Europeană, România se afla pe ultimele cinci locuri. Astfel, 69% dintre români cred că statul român a avut de câștigat de pe urma intrării în Uniunea Europeană, iar 26% sunt de părere că țara noastră nu a avut vreun beneficiu.

Eurobarometrul a fost realizat în perioada 25 septembrie -  19 octombrie 2023 în toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. În acest interval au fost efectuate peste 26.500 de interviuri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE