Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană vrea să finalizeze regulamentul privind piața hidrogenului

Deputații europeni și miniștrii energiei se vor reuni la Bruxelles în încercarea de a finaliza regulamentul care va determina guvernanța pieței hidrogenului în cadrul așa-numitei discuții trilaterale dintre Comisie, Parlament și Consiliu.

Unul dintre numeroasele puncte de blocaj în cadrul discuțiilor persistă în ceea ce privește crearea unei singure entități care să promoveze o infrastructură dedicată hidrogenului, coordonarea transfrontalieră și construcția de rețele de interconectare - așa-numita Rețea Europeană a Operatorilor de Rețea pentru Hidrogen.

Propusă inițial de Comisie, o astfel de entitate este susținută de majoritatea țărilor UE, inclusiv de Franța, Germania, Luxemburg și Spania, potrivit unei surse bine plasate din Parlamentul European, însă organul legislativ se opune ideii și a propus, în schimb, reformarea rețelei existente de entități de operare a transportului de gaze naturale pentru a acoperi și operatorii de rețele de hidrogen.

O sursă din grupul socialiștilor a declarat pentru Euronews că poziția Parlamentului European trebuie să se apropie de cea a Consiliului, deoarece majoritatea statelor membre sunt foarte interesate de ideea unui model de entitate unică.

Cehia, Grecia, România și Bulgaria au susținut însă poziția Parlamentului, care ar prevedea fuziunea piețelor de hidrogen și gaze naturale în cadrul rețelei operatorilor de gaze existente, a declarat pentru Euronews un diplomat european.

Diplomat: Probabil vom avea două entități separate

"Rezultatul probabil este de a avea două entități separate, cu o perioadă de introducere treptată, în care, inițial, o mulțime de proceduri operaționale ar fi comune, trecând la mai multă independență pentru o [entitate] independentă pentru hidrogen în anii următori", a spus diplomatul.

"Acest lucru ar răspunde preocupărilor Parlamentului, dar și celor din unele state membre care sunt îngrijorate de costul unui operator independent de hidrogen pentru cei care nu au rețele de hidrogen", a adăugat diplomatul.

Un alt diplomat UE a declarat pentru Euronews că o propunere de compromis a președinției spaniole a UE, care ar prevedea lansarea unei entități independente pentru hidrogen în contextul unei cooperări consolidate cu operatorii europeni existenți de gaze și electricitate, a obținut sprijinul majorității statelor membre.

"Trebuie să evităm să dăm 'cheile hidrogenului' sectorului gazelor. Combinarea acestor două entități [operatorii europeni de gaze cu un operator de hidrogen] ar contribui la o mai mare reutilizare a gazelor. Avem nevoie de un operator independent", a declarat un asistent parlamentar al Verzilor pentru Euronews .

"Amânarea [creării unui organism dedicat] , ar trebui evitată, deoarece ar putea face obiectul unei interpretări arbitrare", a declarat pentru Euronews un purtător de cuvânt al asociației industriale Hydrogen Europe.

Dacă miniștrii Energiei din UE vor ajunge la un acord pe 8 decembrie, legea va trece prin Comisia pentru industrie, cercetare și energie înainte de adoptarea sa finală, așteptată până în martie 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE