Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este "hidrogenul alb" și care sunt avantajele și dezavantajele celei mai recente surse de energie curată din Europa

Hidrogenul a fost prezentat ca fiind "combustibilul viitorului". Acesta emite doar căldură și apă atunci când arde, ceea ce îl face o alternativă atractivă la combustibilii fosili.

Însă, în prezent, majoritatea producției de hidrogen se bazează pe gaz sau cărbune, în procese care emit o cantitate mare de CO2, potrivit Euronews Green.

Hidrogenul "verde", care este produs cu ajutorul energiei regenerabile, oferă o alternativă promițătoare, dar costisitoare. Și dacă ar exista o modalitate de a elimina complet aceste procese de producție?

Pământul deține rezerve vaste de hidrogen natural care ar putea fi extras din sol.

O descoperire uriașă a așa-numitului hidrogen "alb" în Franța, la începutul acestui an, a stârnit entuziasmul că acesta ar putea deveni o sursă de energie curată, ieftină și regenerabilă.

Elveția s-a alăturat curând căutării, descoperind în primăvară hidrogen natural în cantonul Graubünden. În vară, țara a început să sondeze rocile din Valais pentru a găsi alte depozite.

Ar putea hidrogenul alb să dețină cheia unei energii sigure și curate și de ce este abia acum explorat?

Ce este hidrogenul alb?

Hidrogenul este cel mai abundent element chimic de pe Pământ și se găsește în mod natural în orice, de la apă la plante. Cu toate acestea, până de curând, nu se credea că pe Pământ sunt prezente cantități semnificative de hidrogen gazos în formă pură.

O descoperire accidentală a fost făcută în Mali în 2012. S-a descoperit că o gaură de foraj forată pentru un puț cu zeci de ani mai devreme emitea hidrogen natural aproape pur.

De atunci, geologii au experimentat din ce în ce mai mult cu extragerea de rezerve din acest gaz natural - despre care se crede că se formează prin reacții apă-minerale - de sub suprafața pământului.

Spre deosebire de depozitele de combustibili fosili, a căror formare durează milioane de ani, hidrogenul natural sau "alb" se reaprovizionează continuu.

Este hidrogenul alb viitorul energiei sigure și curate?

Încă nu este clar cum se formează depozitele de hidrogen alb și dacă acestea pot fi exploatate comercial.

Startup-uri și oameni de știință explorează această posibilitate - cu unele rezultate promițătoare.

"Pământul are multe locații în care coexistă condițiile potrivite pentru a produce și acumula în mod natural hidrogen, care poate fi apoi extras pentru uzul societății", a declarat pentru Euronews Green Dr. Michael Webber, profesor de resurse energetice la Universitatea din Texas, Austin, SUA.

"Vestea bună este că, lăsând pământul să facă munca în locul nostru, această sursă de hidrogen este probabil mult mai curată de produs decât metodele actuale de gazeificare a cărbunelui, reformare a metanului sau electroliză a apei."

Deși cea mai mare parte a hidrogenului natural se va găsi probabil în locații offshore inaccesibile, au fost descoperite depozite în Australia, Europa de Est, Franța, Oman, Spania și SUA, precum și în Mali, Africa de Vest.

În luna mai, un mare depozit de hidrogen natural a fost descoperit accidental în regiunea Lorena din Franța. O echipă de cercetători de la laboratorul GeoRessources al Universității din Lorraine, de la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța (CNRS) și de la producătorul de energie La Française de l'Energie a descoperit acest zăcământ în timp ce testau nivelul de metan din sol.

În prezent, aceștia fac foraje mai adânci pentru a afla exact cât de mult hidrogen există, dar estimează că ar putea fi vorba de aproximativ 46 de milioane de tone - echivalentul a mai mult de jumătate din producția anuală actuală de hidrogen gri la nivel mondial - potrivit CNRS.

Care sunt problemele legate de energia hidrogenului?

Cu toate acestea, hidrogenul alb ar putea să nu reprezinte o soluție de aur pentru criza energetică.

Unii oameni de știință spun că lipsa de date privind scurgerile de hidrogen și potențialele daune pe care le-ar putea provoca reprezintă o problemă pentru industria emergentă.

Dacă hidrogenul se infiltrează în atmosferă, poate reduce concentrația de molecule care distrug gazele cu efect de seră de acolo, contracarând beneficiile sale pentru mediu.

În lipsa unei tehnologii de monitorizare a scurgerilor de hidrogen, acest lucru ar putea fi un punct mort major.

"Ca și în cazul altor surse de hidrogen, [hidrogenul natural] trebuie manipulat cu grijă pentru a reduce riscurile de siguranță și pentru a evita scurgerile", spune Dr. Webber.

Dar s-ar putea să nu fie un risc de mediu atât de semnificativ pe cât cred unii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE