Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un comisar european din Luxemburg ar putea deveni contracandidatul Ursulei von der Leyen la președinția Comisiei Europene

Socialiștii europeni sunt pe cale să aleagă un politician luxemburgez, relativ necunoscut, pentru a o înfrunta la alegerile europene pe Ursula von der Leyen, informează publicația Politico. Nicolas Schmit, actualul comisar european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, în vârstă de 70 de ani, este favorit pentru a deveni candidat principal (așa-numitul Spitzenkandidat) pentru socialiștii europeni.

Schmit este singurul candidat oficial pentru acest rol de până acum și este susținut de cele mai puternice două echipe politice de europarlamentari din cadrul Grupului Socialiști și Democrați(S&D, Socialists & Democrats Group) din Parlamentul European: cea formată din membri ai Partidului Social Democrat din Germania, precum și cea formată din socialiștii spanioli (PSOE). Aceste două echipe influente în interiorul grupului socialiștilor europeni și-au anunțat sprijinul pe politicianul luxemburghez.

Socialiștii europeni vor deveni al doilea grup important din Parlamentul European după alegerile europene din iunie

Analiștii estimează că Grupul S&D este pe cale să devină al doilea grup ca mărime și importanță după alegerile europene din iunie. Estimările indică faptul că Partidul Popular European (PPE, de centru-dreapta) urmează să rămână cel mai mare grup politic după scrutinul European din iunie.

Deși Ursula von der Leyen din PPE nu a anunțat încă dacă va candida pentru un al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene, se așteaptă ca ea să facă un asemenea anunț cât de curând și să devină candidatul favorit (Spitzenkandidat) al popularilor europeni PPE, constituind un adversar puternic pentru Schmit.

Sistemul Spitzenkandidat (a candidatului favorit, cel mai bine plasat în preferințe) a fost instituit în 2014 în încercarea de a democratiza alegerile europene. El permite grupurilor politice din Parlamentul European, formate pe criterii ideologice, să își prezinte public, fiecare în parte, candidații de top pentru funcții-cheie în instituțiile europene, cum ar fi cea de președinte al Comisiei Europene.

Dar, în cele din urmă,  rămâne la latitudinea șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, care se reunesc în Consiliul European, să aleagă pe cine doresc pentru acest post, așa cum s-a întâmplat în 2019 și cu numirea Ursulei von der Leyen.

Cine este Nicolas Schmit - candidatul favorit al socialiștilor europeni la postul de președinte al Comisiei Europene?

Nicolas Schmit s-a născut în 1953 în Luxemburg. A urmat studii superioare la Institut d'études politiques din Aix-en-Provence, unde a obținut un master în relații internaționale). De asemenea, a și-a luat dimploma de doctorat în economie la Facultatea de Drept și Economie în 1982. Din 1990 până în 1991, Nicolas Schmit a fost consilier la Reprezentanța Permanentă a Luxemburgului pe lângă UE. Din 1991 până în 1998, a fost director al Ministerului Afacerilor Externe din Luxemburg, responsabil cu afaceri economice și europene.

Pe scena politică internă din Luxemburg, Nicolas Schmit a deținut mai multe portofolii ministeriale: ministru delegat pentru afaceri externe și imigrări (2004-2009), ministru al muncii, ocupării forței de muncă (2009-2013) și ministru al economiei și solidarității sociale (2013-2018). În 2019, a devenit comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale. Una dintre principalele sale responsabilități în acest post de comisar european a fost aceea să elaboreze unui plan de acțiune pentru implementarea pilonului european al drepturilor sociale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE