Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aderarea la Schengen, susținută de Ursula von der Leyen. Președinta Comisiei solicită Consiliului european o decizie rapidă

Ursula von der Leyen cere Consiliului European să ia o decizie “cât mai curând posibil anul acesta”, astfel încât România și Bulgaria să devină parte a spațiului Schengen.

Președinta Comisiei Europene consideră că atât România, cât și Bulgaria au demonstrat în mod covârșitor angajamentul deplin față de proiectul Schengen. Declarațiile au fost făcute într-o scrisoare trimisă de Ursul von der Leyen europarlamentarului Eugen Tomac.

„Extinderea spaţiului Schengen rămâne o prioritate politică a Comisiei şi solicităm Consiliului să facă paşii necesari pentru a fi luată o decizie cât mai curând posibil anul acesta, astfel încât România şi Bulgaria să devină parte a zonei Schengen”, a afirmat Ursula von der Leyen în scrisoare.

Ursula von der Leyen pune presiuni asupra Consiliului

„Imediat după refuzul Austriei de a vota pentru accesul României în Schengen, i-am transmis Preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, o scrisoare în care solicit cu fermitate sancţionarea acestui abuz de drept. În scrisoarea de răspuns pe care am primit-o astăzi, preşedinta von der Leyen îmi dă dreptate şi subliniază corectitudinea tuturor argumentelor pe care le-am invocat. Prin urmare, Ursula von der Leyen cere Consiliului să ia o decizie „cât mai curând posibil anul acesta”, astfel încât România şi Bulgaria să devină parte a spaţiului Schengen”, afirmă Eugen Tomac într-o postare pe Facebook, prezentând şi scrisoarea primită de la preşedintele CE.

Europarlamentarul a menționat că răspunsul favorabil al preşedintei Comisiei Europene este extrem de important pentru România și este foarte util în contextul procesului pe care el l-a inițiat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

„Votul din 8 decembrie este profund nedrept, iar această injustiţie făcută României trebuie corectată. Altfel, creează un precedent foarte periculos. Eu sunt hotărât să continui campania pe care am iniţiat-o, “Semnează pentru România în Schengen”, până când ţării noastre i se va face dreptate. Dacă şi tu vrei ca România să fie parte a spaţiului Schengen, intră pe romaniainschengen.ro şi semnează petiţia!”, conchide europarlamentarul PMP.

Anul trecut, în decembrie, Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE