Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România nu intră în Spațiul Schengen. Ziua în care Austria ne-a spus „nein”

România nu a primit votul în consiliul JAI pentru a intra în Spațiul Schengen. Haideți să vedem cum s-au derulat evenimentele la Bruxelles, în ziua în care Austria a refuzat intrarea României în spațiul european de liberă circulație.

Puțin după ora 10:00, miniștrii de interne din statele membre au început să sosească la Consiliul JAI. Ministrul austriac Gerhard Karner a ignorat întrebările jurnaliștilor români. A trecut pe lângă reporterii din țara noastră și s-a oprit doar la grupul jurnaliștilor străini.

Austria s-a împotrivit până la capăt

Karner a ținut să precizeze că poziția Austriei rămâne fermă împotriva extinderii Spațiului Schengen cu România și Bulgaria.

Gerhard Karner, ministrul de Interne austriac: „O să votez astăzi împotriva lărgirii Spațiului Schengen către România și Bulgaria. Consider că e greșit ca un sistem care nu funcționează în multe locuri să fie mărit și mai mult chiar în acele locuri și am avut în acest an în Austria peste 100.000 de treceri ilegale ale frontierei. Dintre ele, 75.000 nici măcar nu au fost înregistrate. Acest lucru înseamnă că sistemul nu funcționează.”

Liderii europeni erau optimiști

Ceilalți lideri europeni care au susținut aderarea României la Schengen erau optimiști înainte de începerea ședinței Consiliului JAI.

Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne: „Vom discuta și despre Schengen. Astăzi, este o oportunitate foarte bună pentru lărgirea Spațiului Schengen. Mă aștept să fie un consiliu foarte dinamic, să fie o implicare foarte mare a statelor membre. Va fi interesant ce va urma. Mă aștept la susținere deplină pentru Croația. Și, de asemenea, sper la același lucru pentru România și Bulgaria.”

Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene: „Deci, sper că bunul simț și deschiderea vor prevala și vom putea lua o decizie. Dacă nu astăzi, atunci în câteva zile.”

Lucian Bode, ministrul de Interne român: „Astăzi, mandatul meu este unul foarte clar și simplu în același timp. Voi solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la Spațiul Schengen.”

În sala de ședință, locul lui Lucian Bode a fost chiar lângă omologul său austriac. Pe imaginile oficiale, ministrul nostru de Interne l-a salutat cordial pe omologul croat, dar nu si pe ministrul austriac, care avea deja căștile pe urechi, deși dezbaterea nu începuse încă.

În timpul ședinței, Germania și Luxemburg au amenințat că blocheaza accesul Croației în Schengen dacă România și Bulgaria nu sunt acceptate și ele în zona de liberă circulație.

Austriei i s-a alăturat Olanda

După ore de dezbateri, votul a fost în favoarea Croației și împotriva României și Bulgariei. Austria și-a menținut poziția, dar i s-a alăturat și Olanda. Care precizează că se opune doar aderării Bulgariei, dar a fost obligată să voteze la pachet și împotriva României.

Adina Vălean, comisar european pentru transport: „Este păcat și este un minus pentru partenerii noștri europeni faptul că nu includ în acest moment România și Bulgaria, dacă sursa pe care o aveți dă un rezultat final.”

Comisarul european pentru Afaceri Interne a făcut anunțul oficial.

Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne: „(n. red. Românii și bulgarii) meritați să fiți membri deplini ai Schengen. Meritați să aveți acces la libera circulație în zona Schengen. Ați avut un sprijin puternic din partea majorității statelor membre. Acum, când e vorba de aderarea României și Bulgariei, nu suntem uniți și asta ne face foarte vulnerabili.”

Ciucă: „România va relua procesul de aderare la Schengen”

În țară, de la Palatul Victoria, premierul Nicolae Ciucă a declarat că respingerea aderării României la Spațiul Schengen este nemeritată și că nu înțelege poziția inflexibilă a Austriei.

Nicolae Ciucă, premierul României: „Decizia de azi, chiar dacă nu o merităm și o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm. Regretăm și sincer nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria. (…) România va relua procesul de aderare la Spatiul Schengen. Aderarea României rămâne obiectivul național strategic.”

La finalul ședinței, ministrul Bode a lansat acuzatii la adresa Austriei că a călcat în picioare principiile Schengen.

Lucian Bode, ministru de Interne: „Austria este singura țară care s-a opus aderării României la Spațiul Schengen după ce a confirmat, în trecut, că susține aderarea. (…) România nu poate fi sancționată nemeritat și nejustificat pentru situația internă din Austria. României i s-au făcut multe nedreptăți, de cele mai multe ori, la realizarea acestora, a pus umărul Rusia. Simțim că Rusia este pe cale să se mai bucure o dată de încă o nedreptate care i se face României.”

Iar ministrul austiac de Interne a refuzat din nou să stea de vorbă cu jurnaliștii români prezenți la Bruxelles.

România aștepta de mai bine de 15 ani să intre în zona de liberă circulație, în care peste 400 de milioane de oameni pot călători liber, fără controale la frontierele interne.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE