Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lucian Bode, după refuzul aderării în spațiul Schengen: „Rusia se va bucura de nedreptatea făcută României”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a luat parte la ședința Consiliului JAI unde a fost dat votul împotriva primirii României în Schengen și a declarat că decizia de este o nedreptate adusă României, care calcă în picioare principiile Uniunii Europene. Acesta a mai precizat și că „Rusia va avea un motiv de bucurie pentru încă o nedreptate care i se face României.”

„Este total inacceptabil să schimbi reguli în timpul procesului sau mai bine zis, la finalul procesului cum s-a întâmplat astăzi cu noi. Problemele interne cu care se confruntă Austria nu pot fi imputate României. Am demonstrat acest lucru cu cifre la ultimele întâlniri pe care le-am avut la Viena. România nu poate fi sancționată nemeritat și nejutificat pentru situația internă din Austria. Suntem solidari, am oferit soluții constructive, am oferit sprijin, dar nu suntem noi responsabili de situația internă din Austria.

Din păcate, aspirațiile și interesele a milioane de români, cetățeni europeni, dar și normele juridice europene au fost puse pe locul doi în fața agendei politice interne a unui stat membru. Cuvinte precum unitate, încredere, parteneriat, solidaritate sunt des folosite atunci când încercăm să definim principiile de funcționare ale Spațiului Schengen. Astăzi aceste principii au fost călcate în picioare. Votul împotriva propunerii președinției cehe nu este un vot împotriva României, este un vot împotriva Uniunii Europene în ansamblul său și împotriva unității noastre, de care unii actori non UE, din păcate, se pot bucura. În îndelungata sa istorie României i s-au făcut multe nedreptăți. De cele mai multe ori, la realizarea acestora a pus umărul Rusia. Simțim că Rusia este pe cale să se mai bucure odată de încă o nedreptate care i se face României.

Nu doresc să închei fără să mulțumesc încă odată comisiei președinției cehe, statelor membre, instituțiilor și agențiilor europene care au susținut permanent proiectul nostru de aderare la Spațiul Schengen. În final, gândurile mele și mulțumirile mele se îndreaptă către colegii de acasă, către ofițerii și subofițerii de Poliție, ai Poliției de Frontieră, ai Poliției Naționale, ai Jandarmeriei Române, precum și spre tot personalul Ministerului Afacerilor Interne și a celorlalte ministere care au luat parte la acest proiect având convingerea că munca lor la final va fi răsplătită. Eforturile noastre nu se vor opri până când România nu-și va primi locul în rândul marii familii europene. Aderarea la Spațiul Schengen rămâne obiectivul de țară al României. Am convingerea că vom repara această imensă nedreptate făcută României, românilor pentru că principiile Uniunii Europene vor prevala intereselor izolate de moment”, a declarat Lucian Bode.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE