Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Premierul Ciucă, după eșecul aderării: Nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei

Publicat de: Euronews

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că este foarte dezamăgit de lipsa consensului din cadrul Consiliului JAI, în privința aderării României la spațiul Schengen. Oficialul român spune că decizia Austriei este fundamentată pe supoziții, pe care România le-a demontat concret cu datele furnizate de agențiile europene.

„În calitate de prim-ministru și cetățean român, doresc a-mi exprima profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI, de astăzi, în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen.

Vreau, în primul rând, să adresez mulțumiri tuturor partenerilor noștri din statele membre, Comisia Europeană, Parlamentul European, dar și din agențiile europene care ne-au susținut vocal pe baze corecte, demonstrate prin argumente, fapte și cifre solide și care au insistat să găsim împreună soluții.

Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor continue de ani de zile, pentru protejarea granițelor externe europene. Toate cu o singură și nejustificată excepție – Austria.

Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naționale. Am folosit datele agențiilor UE, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene.

Am recunoscut dificultățile statelor membre, aflate sub presiuni migratorii, și am acționat întotdeauna solidar și activ în a găsi soluții în plan european. Numai împreună putem rezolva aceste probleme. Am avut propuneri concrete pentru partenerii noștri și am lucrat intens cu Comisia Europeană să răspundem acestor preocupări. Regretăm și, sincer, nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei.

Mai mult ca oricând, în ultimul an, România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene. Nu în ultimul rând, etapele parcurse în acest proces relansat, de aderare la Schengen, au confirmat că cetățenii români și europeni pot avea încredere în modul în care România protejează frontierele Uniunii și asigură cooperarea polițienească.

Așa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe care sunt și frontierele UE, pentru că e vorba în egală măsură de securitatea României și a românilor, dar și a cetățenilor europeni. Acest lucru a fost și mai vizibil în acest context dificil, generat de războiul de la granițele noastre. România va continua să fie constructivă și să lucreze pentru o veritabilă soluție europeană.

România va relua procesul de aderare la Schengen. Aderarea României rămâne obeictivul național strategic pe care îl avem și vom continua toate discuțiile și negocierile pentru atingerea obiectivului (...). Decizia de astăzi, chiar dacă nu o merităm, vă asigur că ne motivează să continuăm", a spus Nicolae Ciucă, la finele ședinței de Guvern.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE