Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aderarea, văzută din Croația: „Extinderea Spațiului Schengen va aduce stabilitate”

Fostul ministru croat de Externe a declarat pentru Euronews că extinderea Spațiului Schengen va aduce stabilitate și în regiunea Balcanilor de Vest.

Aderarea cu drepturi depline a Croației la spațiul Schengen la 1 ianuarie 2023 stârnește îngrijorări în rândul vecinilor săi, mai ales al țărilor care nu sunt membre UE, cum ar fi Serbia și Bosnia. Acestora le e teamă că vor fi ținute la o distanță și mai mare de zona de interes a UE, din motive majore și chiar din motive neglijabile.

Șofer sârb de camion:„Există posibilitatea ca la frontieră controalele să fie mai neglijente și să încetinească și mai mult totul. Nu văd că lucrurile s-ar îmbunătăți”.

Ivan Polić, asistent șef control frontieră Croația: „Poliția croată de frontieră a implementat toate procedurile legale ale Uniunii Europene din ziua în care am intrat în UE, adică din 1 iulie 2013. De aceea nu vom asista la aglomerații mari la vamă.”

Pe lângă alte dificultăți în trecerea granițelor, bosniacii se tem că vor fi lăsați de partea cea mai puțin stabilă a frontierelor și va trebui să facă față singuri valului de migrație și instabilității regionale.

Adnan Ćerimagić, analist senior pentru Balcanii de Vest, Inițiativa europeană de stabilitate:„Sentimentul de izolare, sentimentul de decalaj dintre Bosnia-Herțegovina și Croația va crește, iar politica actuală a UE față de Bosnia-Herțegovina, dar și față de regiunea Balcanilor de Vest este de așa natură încât nu există nicio speranță că în viitorul previzibil, cinci până la zece ani, cu politica actuală, acest decalaj se va reduce. De fapt, probabil va fi mult, mult mai mare"

Extinderea frontierelor externe ale UE va aduce îmbunătățiri în restul regiunii, a declarat pentru Euronews fostul ministru croat de Externe, Vesna Pusić.

Vesna Pusić, fost ministru de Externe croat: „Aceasta nu este o extindere. Este o consolidare a teritoriului european. Aceste țări (Bosnia, Serbia, Macedonia de Nord, Kosovo și Muntenegru) sunt înconjurate de teritoriul UE și este într-adevăr o chestiune de securitate europeană. Aceste (țări non-UE ) nu pot fi niciodată izolate în sensul construirii unui zid, pentru că de fapt sunt înconjurate de UE”.

UE urmărește stabilizarea întregii regiuni a Balcanilor de Vest. Bruxelles-ul spune că nu are niciun interes să ridice noi ziduri și să destabilizeze candidații la extindere, mai ales după ce Croația aderă la spațiul Schengen și adoptă euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE