Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Klaus Iohannis: Atitudinea Austriei riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene de care avem nevoie acum

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că opoziția Austriei de astăzi în Consiliul JAI este profund nedreaptă pentru România și pentru români. Potrivit acestuia, România merita să primească un vot favorabil, bazat pe evaluările recente ale experților europeni și pe datele furnizate de instituțiile europene.

Hotărârea Austriei de a ignora realitatea și a bloca unanimitatea europeană este greu de înțeles, iar atitudinea nejustificată a Vienei ar putea avea un impact semnificativ asupra unității și coeziunii în blocul comunitar, a mai spus președintele.

"Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.

România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.

Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic.

România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum.

Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre. Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european.

Dragi români, România nu se oprește aici! Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge", a transmis Klaus Iohannis românilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE