Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viktor Orban, despre alegerile europarlamentare 2024. ”Forţele conservatoare pro-familie să preia puterea în cât mai multe state”

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că Uniunea Europeană este condusă de o elită liberală progresistă care ”se ocupă cu tot felul de nonsensuri” în locul problemelor importante, precum viitorul demografic al continentului european. De asemenea, șeful Guvernului de la Budapesta ar vrea că, după alegerile europarlamentare din 2024, ” forţele conservatoare pro-familie să preia puterea în cât mai multe state europene”.

Viktor Orban a făcut aceste afirmații la Summitul Demografic, un forum de susţinere a familiei tradiţionale pe care-l găzduieşte la Budapesta. La întrevedere au participat mai mulți oficiali, printre care premierul italian Georgia Meloni, şi preşedinţii sârb şi bulgar, Aleksandar Vucic şi Rumen Radev, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

”A sosit momentul să înlocuim discursul dominant" în Uniunea Europeană, care este condusă de o elită «progresistă şi liberală» neinteresată de principalele probleme ale cetăţenilor europeni, precum cea a dorinţei de "a avea o familie şi a creşte copii", a afirmat Viktor Orban.

Șeful Executivului a criticat că, în loc să abordeze problemele familiei, politica europeană se concentrează pe ”cote de carbon şi cote LGTBI+”.

Viktor Orban: ”Nu avem nicio şansă de a convinge actualele elite liberale, progresiste”

De asemenea, Orban a acuzat Parlamentul European că se ocupă de ”prostii” și i-a comparat pe actualii europarlamentari cu ”sovieticii” care au încercat ”să schimbe debitele râurilor”.

”Nu avem nicio şansă de a convinge actualele elite liberale, progresiste - trebuie să le dăm la o parte", dar "o asemenea schimbare necesită ca forţele conservatoare pro-familie să preia puterea în cât mai multe state europene.

Avem totul pentru a schimba balanţa puterii în avantajul nostru" la alegerile europarlamentare de anul viitor", a mai spus Orban.

Ungaria oferă facilități pentru a stimula natalitatea

Vorbind despre politica demografică a Ungariei, Orban a amintit despre măsurile de stimulare a natalităţii, în special stimulente financiare şi fiscale acordate familiilor, deşi a recunoscut că acestea nu sunt suficiente, prin urmare a promis schiţarea a ceea ce a numit un "program 2.0" al politicii de susţinere a familiei.

La rândul ei, şefa Guvernului italian, Giorgia Meloni, a apreciat că este nevoie de măsuri la nivelul Uniunii Europene pentru creşterea natalităţii, avertizând că, în lipsa acestora, blocul comunitar riscă să intre în colaps. Ea a respins ideea conform căreia scăderea natalităţii poate fi compensată prin imigraţie, deşi a subliniat că "ceva imigraţie legală poate fi benefică economiilor europene".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE